Förhoppningsvis händer det mycket mer positivt än vi förstår och får höra talas om världen runt, både inom energisektorn och i människornas egna skallar. För även där behövs det förändringar. Vi bygger upp hinder i vårt vardagsliv, av vana, bekvämlighet och snålhet. Tänk bara på det eviga ältandet om priset på bensin och andra drivmedel. Om priset går upp blir det rubriker och klagan. Vi får höra talas om glesbygdens problem, om pendlarnas bekymmer och ibland tar man till och med fram den stackars ensamstående mamman, som måste skjutsa sina barn till dagis. Ändå vet vi att de allra flesta bilar går omkring fem kilometer per dag med en vuxen person i tätort, där det finns kollektivtrafik och bra vägar. Vi ska ha vår rätt att köra bil billigt och snabbt, annars känner vi oss illa behandlade.
Det är mycket annat vi borde ändra på och som inte skulle göra våra liv sämre eller jobbigare. Det räcker inte med de mäktigas åtgärder, vi måste alla bidra. Nå, vad ska vi göra då, alla vi miljoner vanliga småförbrukare bara här i Sverige? Det behöver inte alls vara stora, drastiska förändringar, knappast något vi lider av, bara lite nytänkande. Här är några förslag, ta gärna fram fler!
Vi lär kunna spara ungefär vad en kärnkraftsreaktor producerar per år bara genom att släcka lampor, som vi inte behöver ha på, och stänga av elektriska mojänger, som vi låter stå på standby. Hur mycket slänger vi fast det är användbart? Är det så klokt att frakta vatten kors och tvärs? Köp och släng är faktiskt inte särskilt klyftigt och det går ju att tänka lite i förväg. Sparsam är inte lika med snål och tråkig. Visst är det konstigt att inte de flesta husägare har en solpanel på taket? Det får man ju direkt utdelning av plus att samhället inte behöver producera så mycket el. Även hyreshus, fabriker och andra fastigheter borde ta vara på solen och ge oss alla ett bättre klimat.
Det vi inte kan ändra själva kan vi kräva att våra politiskt förtroendevalda ska jobba mycket mer med än de gör nu. Det verkar lite slött, uppriktigt sagt, att t ex vågkraft inte har fått ordentligt stöd fastän den har minst 30 år på nacken. Varför använder vi inte vinden bättre, vi som har den tillgänglig året runt? Hur kan det förresten komma sig att försvaret inte anser att flyget klarar vindkraftverk? I t ex Tyskland finns det massor av vindkraft och nog flyger de. Kan det vara så illa att politiken får underordna sig ekonomins storpampar?