Tvångsgifte och domstolar
En 15-årig flicka från Tunisien har beviljats politisk asyl i Sverige. När hon var tolv år lovade hennes far bort henne som fru till en äldre kusin. Flickan ville inte för sitt liv gifta sig med sin gamla kusin.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Migrationsöverdomstolen kommer enligt uppgift inte att pröva underrättens dom. Därmed vinner domen laga kraft.
Det är en glad nyhet att våra lagar tolkas så att flickan får stanna här. Jag är stolt och glad över att leva i ett samhälle där domstolarna ger en 15-årig flicka från Tunisien rätt att inte styras av sin familjs planer för hennes giftermål. Att vara född och uppvuxen i Tunisien ska inte innebära att ens universella, mänskliga rättigheter betingar ett lägre värde.
Beslutet från Migrationsdomstolen markerar det allmängiltiga i FN: s mänskliga rättigheter.
Flickan har, även om hon kommer från Tunisien eller från andra länder där flickan/kvinnan i vissa familjer inte har någon talan, samma rättigheter som vilken ursvensk flicka som helst. Det är bra. Det är rätt. Det är hoppingivande.
Förtryckta människor måste ha alternativ.
Socialborgarrådet i Stockholm är moderat och heter Ulf Kristersson. I helgen ? på DN debatt ? redogjorde han för det nya program mot kulturbetingat familjeförtryck som Stockholms stad skall lansera i höst.
Kunskapsnivån om vilka uttryck sådant slags förtryck kan ta sig, ska höjas bland skolans, socialtjänstens och polisens medarbetare. Framförallt ska möjligheterna att ingripa mot förtryck förstärkas och breddas.
Förtrycket mot barn och ungdomar pågår mitt ibland oss, mitt i Sverige. Skolan, föreningen, fritidsgården, fritidshemmet blir en tillfällig asyl från förtrycket, oron och despotismen som utövas av familjen.
Det kan vara missbrukarfamiljen, sektfamiljen eller traditionalistfamiljen som förtrycker barnen. Alltför ofta, menar Ulf Kristersson, väjer det offentliga Sverige undan för konflikter där man egentligen borde ha trätt upp till barnets försvar. Kristersson vill ändra på det.
Jag betvivlar inte Ulf Kristerssons uppriktiga vilja att åstadkomma förändring. Men frågan är om han lyckas få den kommunala/polisbyråkratiska apparaten med sig. För det är det som krävs. De offentliga systemen är ?fed-up? på vällovliga projekt. Den erfarna offentliga tjänsteman finns inte som inte har genomlevt minst ett dussintals projekt om mångfald, jämställdhet och integration.
Arkivet på DN debatt är översållat med artiklar där myndigheter och ?snälla? organisationer har publicerat undersökningar och larmrapporter om barnfattigdom, hedersrelaterat våld, övergivna barn och segregerade förorter. Men många av dessa myndigheter och organisationer väljer bort det praktiska samhällsarbetet. De tycks vara nöjda med att ?bocka av? ännu en debattartikel på det ?godas sida? på DN: s anslagstavla.
Socialpolitiska entreprenörer och påstridiga praktiker är det ont om. Domstolarna tycks heller inte bry sig. Socialtjänstlagen ? bra på många sätt ? bygger på dialog och empatiskt inkännande av de olika parternas perspektiv. Barnets rätt att slippa förtryck riskerar därför att jämställas med förtryckarnas rätt att fortsätta förtrycka.
Skall det bli något av Ulf Kristerssons insatser mot kulturbetingat familjeförtryck, tror jag att det krävs rättsliga utslag i domstolar. Kan en ung flicka från Tunisien begära asyl för att fly undan tvångsgifte så borde ett barn i en havererad svensk familj också kunna begära asyl i en domstol. Barnet borde kunna begära befrielse från sin familj och fordra asyl ? skydd ? från familjens påverkan och styrning.
Barn som av sina familjer nekas att delta i vissa delar av skolans undervisning ? idrott, skolresor, fester ? borde kunna få sin sak prövad i domstol.
I det svenska samhället finns ett stort antal "klaner" av olika slag. Inom klanerna finns skilda regelverk och omvärldsuppfattningar. Så är det och så ser det ut. Men Sverige är inte ett klansamhälle. Det är ett mångfaldssamhälle där varje tanke på assimilering och tvång från stat eller klan, bör motarbetas på alla plan. Sverige är också ett rättssamhälle. Klanerna och staten ska stå under de offentliga lagarna.