Tuff debatt om Östergötland
Vad blir kvar av Östergötland när de nya storregionerna ska införas om några år? Snart skall kommunerna, Östsam och landstinget skicka in sina synpunkter på Ansvarskommitténs förslag. Senast 21 september ska svaren vara instämplade i regeringskansliets diarium.
Linköpings Paul Lindvall och Norrköpings Mattias Ottosson var två av deltagarna i torsdagens debatt mellan 65 av länets politiker. Foto: Titti Olovsson/arkiv.
Foto:
Jag var där och lyssnade av stämningarna och synpunkterna hos politikerna. Det finns konflikter, debatten blev rätt så tuff mot slutet av mötet.
Den hårdaste motsättningen står mellan landstinget och kommunerna. landstingspolitikern Sven-Erik Nilsson retade upp många kommunpolitiker när han frankt konstaterade att regionfrågan handlar om att slå samman de tre landstingen Östergötland, Jönköping och Kalmar som idag är en gemensam sjukvårdsregion.
Därför var det självklart, menade Nilsson med stöd av landstingskollegan Irma Görtz, att det var landstinget och ingen annan som hade det främsta ansvaret för att sy ihop en ny region. Jörgen Rundgren från Norrköping och Paul Lindvall från Linköping reste med all rätt invändningar mot landstingets uppträdande. Det är nämligen inte alls givet att de nya storregionerna ska bildas utifrån de gamla sjukvårdsregionerna. Arbetsmarknad, utbildning, kommunikationer och annan geografi - än sjukvårdsgeografi - är mycket viktiga byggstenar i de nya regionerna.
Mycket var man också överens om. Ingen - förutom kommunchefen i Finspång, Sven-Inge Arnell - talade mot själva tanken på större regioner. Politikerna föreföll vara ense om behovet av att minimera antalet byråkratiska och administrativa gränser i Sverige. Jag hörde heller ingen som talade för en delning av Östergötland.
De nya storlänen - regionkommuner som Ansvarskommittén kallar dem - kommer dock knappast att enbart sättas ihop av dagens län. Västerviks kommun var t ex representerad på politikerträffen i Norrköping i går. Det kan tänkas att Västervik, eller kanske norra Kalmar län, kan bli en del av en region där också Östergötland ingår.
En av de mest tydliga konflikterna bland politikerna är om de vill gå norrut eller söderut med Östergötland.
Motalas kommunalråd Eva Isaksson Ribers - en frisk fläkt på mötet i går - argumenterade för en mycket stor region som sträckte sig en bra bit in i Närke. Askersund och Hallsberg ville hon i vart fall ha med i en kommande regionkommun. Hon tyckte att östgötarna till sitt "kynne" hade betydligt mer gemensamt med närkingarna än med "vad heter det nu igen, Småland".
Andra politiker vill hellre söka samverkan söderut. Jönköpings och Kalmar län, men också Kronobergs län fördes fram i olika förslag från politikerna.
Mattias Ottosson från Norrköping söker sig gärna norrut. Han talade för ett närmande till Sörmland och Örebro. Ottosson var inte ensam om den uppfattningen. Flera politiker yttrade sig för att t ex kommuner som Vingåker och Katrineholm borde kontaktas för fortsatta diskussioner.
Regionfrågan är långtifrån avgjord och färdig i Östergötland. Det gäller att driva på om det skall bli ett bra slutresultat. Jag vet att regionförbundet Östsam har långt framskridna planer på att bjuda in de fyra länen Örebro, Sörmland, Jönköping och Kalmar till ett gemensamt regionmöte i mitten av augusti. Landstingspolitikerna har reagerat mycket surt på Östsams förslag. Jan Owe-Larsson och Laban Bengtsson i Östsam måste nu våga utmana landstinget och fullfölja planerna på en bred diskussion med Östergötlands grannar. Det finns inget att vara rädd för. Om några år finns vare sig landstinget eller Östsam kvar.