Töntigt, Björklund
Regering och riksdag bör sätta tuffa mål och resultatkrav på skolorna. Däremot blir det bara töntigt och omoget när/om politikerna också tror att de kan och ska bestämma vilka arbetsformer som skolorna ska använda, skriver Widar Andersson i dagens ledare om skolminister Jan Björklunds uppträdande som superrektor. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Foto:
Ledare
Skolfrågor engagerar väljarna. Nästan alla har gått i skolan. Väldigt många anser sig därmed också vara experter på vad som sker och borde ske i dagens skolor. Det stora intresset för utbildningsfrågor är den starkast pådrivande förklaringen till att politiker utsätter skolan för ständiga reformer och projekt. Det är viktigt - säger opinionsinstituten - att visa handlingskraft i skolpolitiken. Jan Björklund visar att han förstått budskapet.
Det sprutar ut förslag i stort och smått från Björklunds departement
I en SvD-intervju med Björklund som publicerades i går, gick skolministern till förnyat angrepp på den socialdemokratiska "flumskolan". Nu vill Jan Björklund skapa fler ämnesbetyg, gradera upp undervisningen i historia, religion och svenska, han vill ge ett särskilt betyg i litteraturkunskap och han vill minska antalet håltimmar i elevernas scheman.
Jag har ett kluvet förhållningssätt till Jan Björklund. Vissa saker gör han helt rätt. Nationella prov i årskurs tre och hans förslag om en tredelning av gymnasiet - med en särskild lärlingsavdelning - är exempel på klok och sund politik som socialdemokraterna själv borde genomfört för flera år sedan.
Annat i den Björklundska arsenalen tycks mig väl konservativt och nostalgiskt. Vurmen för betyg har jag svårt för i allmänhet och i synnerhet ogillar jag tanken på betyg i ordning/uppförande.
.n n Det jag är allra mest kritisk mot är att Björklund uppträder som något slags Statlig Superrektor som personligen vet hur det bästa arbetet ska bedrivas ute i alla Sveriges drygt 6 000 ungdomsskolor.
Regering och riksdag bör sätta tuffa mål och resultatkrav på skolorna. Däremot blir det bara töntigt och omoget när/om politikerna också tror att de kan och ska bestämma vilka arbetsformer som skolorna ska använda.