Titta på Finspång
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att vara arbetslös lång tid är kort sagt en indikation på att man löper fortsatt stor risk att vara arbetslös framöver.
Ledare
Stora insatser behövs om ett hyfsat antal av de långtidsarbetslösa skall komma i kontakt med arbetslivet igen. Regeringen Reinfeldt har valt att kraftigt skära ner i AMS programverksamhet för de arbetslösa. Detta kommer säkerligen att innebära förbättringar för arbetslösa personer som egentligen är fullt anställningsbara. Finns inte programverksamheten inom AMS som ett alternativ så "tvingas" de ut i jobb. Nu när konjunkturen är stark är sannolikheten stor att de också kommer att hitta jobb. För den hälft av arbetsförmedlingens kunder som varit mer eller mindre arbetslösa sedan 1990-talet är situationen svårare.
Riskerna är stora för att regeringens politik skuffar dem än längre bort från arbetsmarknaden. Deras anställningsbarhet försämras och snart finns bara förtidspensionen att hoppas på.
Regeringens politik är i dessa delar något av ett svek. Före valet talade borgerliga politiker engagerat om den sorts samordnade stödprogram för arbetslösa/långtidssjukskrivna som varit så framgångsrika i t ex Finspång. Genom lokal samordning mellan arbetsförmedling, försäkringskassa, närsjukvården och socialtjänsten har många människor - med tunga problem - givits realistiska förutsättningar att få in en fot i arbetslivet igen. Finspångs arbetsmetod kräver att det finns lokala resurser inom myndigheterna. Regeringspolitiken efter valet innehåller dock mer piskor än morötter i dessa avseenden. Och det är tragiskt. Så sent som i maj 2006 var t ex centerpartisten Kenneth Johansson i Finspång. Han medverkade på en konferens som Finspångs kommun arrangerade tillsammans med beställarförbundet. Då var Kenneth mycket positiv till verksamheten i Finspång. Idag är han ordförande för socialutskottet i riksdagen och därmed en tung politiker i den borgerliga alliansen. Men ännu har vi inte sett några initiativ från den nya regeringen som innebär att arbetet i Finspång kan leva kvar. Däremot har vi fått se stora neddragningar för de långtidsarbetslösa. Vad säger Kenneth Johansson om Finspång idag?
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har uppenbart fått lite kalla fötter. I en intervju med Ekot i går säger han att de beslutade neddragningarna inom AMS ger utrymme för nya och andra satsningar på de långtidsarbetslösa. Den från Skänninge bördige Littorin bör kasta en blick på det positiva utfallet av det samordnade arbetet i Finspång. Här finns mycket att hämta.