Tandhälsan en klassfråga
Att alla medborgare i Sverige ska ha rätt till likvärdig sjukvård och att denna vård ska betalas via skatten är det många med oss som tycker. Undantaget från denna grundregel har länge varit tandvården för vuxna. Vi har länge ställt oss frågan - varför? Svaret har varit att tänderna inte har räknats som en del av kroppen.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu i veckan har äntligen ett nytt och viktigt förslag lyfts om bättre tandvård för alla. Vi välkomnar varmt förslaget i bugetpropositionen om en ny tandvårdsreform och satsningarna på den förebyggande tandvården. Den nya tandvårdsreformen innebär att regelbundna tandläkarbesök var artonde månad inte ska kosta mer än tvåhundra kronor. Regeringen har också lovat att införa ett högkostnadsskydd år 2007. Detta är ett steg i rätt riktning om inte tandhälsan ska bli den stora klassfrågan i framtiden. Om denna nya reform ska bli verklighet återstår det dock ett problem att lösa - tillgängligheten. Vi har båda två nyligen haft anledning att ta kontakt med folktandvården och funderat över detta problem. En av oss, relativt nyinflyttad till Norrköping, ringde häromdagen till Folktandvården för att boka en tid i september och blev då ombedd att ringa i början av maj istället. En frustrerad anställd kvinna meddelade att man fick återkomma om en månad eller ringa vidare till de privata tandläkarmottagningarna för att boka tid. Den andra hälften av duon tog i höstas kontakt med sin folktandvårdsmottagning med anledning av tandvårdsabonnemanget, som vid tidpunkten marknadsfördes stenhårt, och fick då veta att en kallelse för undersökning skulle komma under slutet av året. Det är nämligen först efter det man kan teckna avtal. Nu har fyra månader gått av året, men ingen kallelse har kommit ännu.
Om tandvårdsreformen faller väl ut kommer detta lyckligtvis att leda till att fler har råd att gå till tandläkaren. För att alla ska kunna få ta del av den nya statliga reformen krävs det också att ännu fler tandläkare och tandhygienister anställs av landstinget. Vi hoppas verkligen att landstinget är beredda att göra detta! Annars riskerar vi i Norrköping och Östergötland att få ett ännu mer ineffektivt system som bygger på att patienterna måste boka en tid för att boka en tid. I längden kanske en sådan utveckling blir ännu mer kostsam. Äntligen ett seriöst förslag till bättre tandhälsa för alla! Nu ligger ansvaret på landstinget.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Eva & Teresa</span></span>
Teresa Carvalho
Eva Edgren
Teresa Carvalho
Eva Edgren