Take care, USA
Trots de senaste årens problem i relationerna mellan USA och Europa måste det amerikanska politiska systemet visas högsta respekt. Foto: Scanpix/arkiv
Foto:
</span>Amerikas förenta stater är i jämförelse med andra stormakter som till exempel Kina och Ryssland något av en demokratisk högborg. Yttrande - och tankefriheten är närmast obegränsad och maktdelningsmodellen i stora stycken genialisk.
När jänkarna knåpade ihop sin konstitution ansträngde de sig till det yttersta för att distansera sig från den gamla världens - Europas - styrelseskick som dominerades av maktfullkomliga kungar och allsköns despoter.
Den enskildes frihet är konstitutionens grundplatta. Friheten att forma sitt liv och sin framgång efter eget huvud är lika stor som den mer brydsamma friheten att misslyckas kapitalt. Ovanpå dessa grundläggande friheter anlade man sedan en sinnrik, politisk överbyggnad med representanthus, senat, president och domstolar.
I jämförelse med flera av de gamla kontinentala och skandinaviska länderna är den amerikanska staten förhållandevis svag i sociala välfärdsfrågor. De svarta medborgarnas massiva marginalisering, det underfinansierade allmänna skolsystemet och oförmågan att få till en allmän finansiering av hälso- och sjukvården, förbryllar och upprör.
Och så Irakkriget...
Vietnamkriget var förvisso också ett misslyckande. Men på den tiden fanns det i alla fall en världskommunism att hänvisa till.
Det pågick ett kallt krig i världen som hjälpte raddan av krigförande presidenter att hjälpligt motivera varför USA behövde utkämpa ett hett och blodigt krig långt borta i Asien.
Irakkriget är något helt annat. Det framstår som uppenbart att kriget inleddes utifrån felaktiga - kanske lögnaktiga - utgångspunkter. Saddam Hussein och Irak var inte delaktiga i terrorattacken mot USA. Saddam Hussein och Irak hade inga massförstörelsevapen. Om kriget varit lyckosamt och om Irak nu varit en fredlig och smått demokratisk plats på jorden, så hade möjligen USA:s regering kunnat konstatera att "OK, vi hade fel, men vi fick rätt."
Som alla vet så blev det inte så. USA hade fel och det blev fel.
Men självklart finns det hopp om framtiden.
Det är av allt att döma snart dags för en omgång demokratiska presidenter i Vita Huset. Blir det så, så kommer säkerligen i vart fall en av kamrarna i kongressen också att ha en demokratisk majoritet. Då finns chansen för ett annorlunda USA att tona fram. Och det behövs.
Utan ett starkt, öppet och samarbetsinriktat USA kan den globala maktdelningen få ett mycket obehagligt, demokratiskt underskott.
Så ta hand om dig USA.
Take Care.