Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sverige har klarat sig bra

De båda socialdemokraterna Louise Malmström och Billy Gustafsson håller inte med mig (24 maj) om att alliansregeringen under den värsta lågkonjunkturen på över 100 år har lyckats hålla mycket god ordning på statsfinanserna.

Foto: Mats Andersson / SCANPIX

Norrköping2010-05-27 08:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt mig visa på den ekonomiska utvecklingen i Sverige de senaste fyra åren:

Replik
År 2006 när Socialdemokraterna var vid makten var statsskulden 1 270 miljarder kronor År 2009 när vi fortfarande var mitt inne i den värsta finanskrisen på många år var statskulden nere på 1 189 miljarder kronor.

Sysselsättningen (alltså hur många personer som har arbete) visar att år 2006 hade 4 341 000 personer arbete, år 2009 var den siffran 4 381 000 personer.

Trots den djupa lågkonjunkturen som rådde hade ändå antalet sysselsatta ökat med 40 000 personer jämfört med när alliansregeringen tog över makten. Och tittar man på utvecklingen fram till lågkonjunkturen startade 2008 så var 4 485 000 personer sysselsatta i arbete. När det gäller arbetslösheten så var den 2006 7,9 procent och i mars i år låg den på 8,7 procent.

Tittar man statistiskt på den ekonomiska utvecklingen i Sverige under de här åren så tycker jag att man kan säga att Sverige har klarat sig bra.

Då ska man komma ihåg att när krisen startade så kritiserades alliansregeringen av de rödgröna för att de höll i landets pengar. Socialdemokraterna krävde att regeringen ohämmat skulle använda statens pengar för att få igång världsekonomin. Tack och lov lyssnade regeringen inte på detta utan visade stort ansvar med hur man handskar med skattebetalarnas pengar.

Arbetslösheten är ett problem och inte minst ungdomsarbetslösheten som är oacceptabelt hög. För att komma tillrätta med den är det viktigt att regeringen får fortsätta sitt arbete med att öka möjligheterna för de unga.

Regeringen har infört halverad arbetsgivaravgift för personer under 26 år den vill vi behålla. Vidare föreslår Centerpartiet att Las bantas och att det införs avstampsjobb med lägre ingångslöner. Det är också viktigt att förbättra matchningen mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Vi vill därför öppna för fler arbetsförmedlare. Med en sådan reform blir det möjligt för olika förmedlare att specialisera sig på exempelvis unga som kommer direkt från gymnasiet och unga som har genomgått högskoleutbildning. Dessutom vill vi göra en rad åtgärder som underlättar för småföretagare. Det är där vi tror att de flesta jobben skapas.

Läs mer om