Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stoppa industrialisering av landsbygden

Norrköping2011-08-04 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En replik på Anders Wijkmans debattartikel om vindkraft
i Folkbladet 27 juli.

Artikeln innehåller en rad sakfel om vindkraft och Föreningen Svensk Landskapsskydd - FSL, vilka härmed klarläggs. Tvärtemot skribentens utsago ökar elpriset med mer vindkraft om elcertifikatet tas med i priset.

Det är också svårt att tro att långväga export från Sverige till Tyskland eller Baltikum skulle kunna bli möjlig. Engelska erfarenheter talar till exempel om konkurrensförmåga för el från vindkraft endast vid en placering av vindkraft i hamnar till storstäder, dels med hänsyn till att det blåser för lite på land i England (i Sverige än mindre), dels därför att överföringsförluster annars "äter upp" vinsten.

Elanvändningen av vindkraft på årsbasis i slutet av vecka 29 uppgick till 4,9 procent av den totala elproduktionen i Sverige (inte 2,4 procent som skribenten uppger). Det vill säga nära nog samma siffra som Europas medelvärde för 2010, 5,3 procent. Dess vindkraftexpansion stagnerar dock av ekonomiska skäl.

Tyskland satsar helt på vindkraftverk till havs. Problem finns där med reservkraft, då det inte blåser tillräckligt eller för mycket.

Tyskland med flera behövs därför el från nordiskt vattenkraft för att reglera tillgången. Den elbrist, som därvid uppstår i Sverige, skall täckas av vindkraft här, har de till stor del tyskägda kraftbolagen, räknat ut. Lokalt ägd vindkraft saknar dock betydelse i kontexten, eftersom investeringskostnaderna uppgår till cirka 300 miljarder kronor.

Jonny Fagerström är heller inte talesman för FSL längre, vilket understryks av stämmans beslut den 3 juli i år, citat: "... att styrelsen skyndsammast skall ändra Vision och Värdegrund till en version utan innehåll av klimatfrågan."

Även av skribenten uppgivna kampanjmetoder som "Sprid rykten, Attack" är numera irrelevanta för FSL.

FSL har en vision av att bibehålla och skydda det vackra svenska landskapet, dess invånare och dess natur från industriell vindkraftsutbyggnad. FSL skall vara en samlande röst i debatten och ett stöd för de människor som hotas av vindkraftverk i sin närhet, samt för dem som stödjer deras kamp.

Den storskaliga industrialisering av den svenska landsbygden, som pågår, skall hejdas och de vindkraftverk som ändå byggs skall placeras så att enskilda människor och värdefull natur inte skadas.

Läs mer om