Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slå samman flygplatserna i eget bolag

Norrköping2010-06-09 06:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpings och Norrköpings flygplatser bör läggas samman i ett driftbolag som driver två landningsbanor. Driftbolaget bör vara ett helägt dotterbolag till Marknadsbolaget Fjärde Storstadsregionen.

Debatt
Östsvenska Handelskammaren anser att den eviga frågan om flygplatserna i Linköping och Norrköping nu måste lösas på ett för näringslivet långsiktigt hållbart sätt. Som arbetsmarknadsregion växer vi i dag mindre än jämförbara regioner i Sverige. Vi kan inte riskera att halka efter ännu mer genom att inte ha fungerande flygförbindelser.

Den geografiska närheten mellan flygplatserna och bristen på samordning skapar osäkra konkurrensförhållanden för operatörer. Hotet är inte valet mellan Norrköping och Linköping utan att bägge städerna väljs bort. Alternativet är omfattande subventioner från skattebetalarna.

Vi anser att flygplatserna bör drivas i ett nybildat bolag där båda flygplatsernas operativa drift slås samman. För landningsbanorna bibehålls nuvarande ägarstruktur. Det nybildade bolaget ansvarar för att optimera driften på de två banorna med det uttalade målet att öka såväl person- som fraktflyg.

Vem ska äga ett gemensamt flygplatsbolag? Vårt förslag är Marknadsbolaget Fjärde Storstadsregionen som redan i dag samlar regionens intressenter i form av näringslivet, universitetet och de två kommunerna. Med detta ägarskap får bolaget den regionala förankring det behöver och startsträckan blir kort. Det nya bolaget kan vara i full drift redan under hösten.

Det nya bolaget får också ansvaret för att det är enkelt att ta sig till och från landningsbanorna, oberoende om resan är reguljär eller charter. Mellan resecentrum och aktuell landningsbana ska direktbussar finnas i anslutning till avgångs- och ankomsttider och med möjlighet för passagerarna att checka in.

Östsvenska Handelskammaren är övertygad om att en långsiktigt hållbar lösning på flygplatsfrågan är en av de absolut viktigaste frågorna för en vidare utveckling av näringslivet i regionen. Det viktiga är inte från vilken stad planen lyfter, det viktiga är att planen lyfter!

Östsvenska Handelskammaren

Ann Krumlinde, styrelseordförande

Arne Wallin, vice ordförande

Läs mer om