Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skönt med jämlikhet

Det händer ibland att vi blir tilltalade med “ni" t ex i butiker, oftast av ungdomar. Vi vet inte om det är ett sätt att ta avstånd eller ett sätt att vara artig. Om det är det senare så betackar vi oss för den artigheten.

Norrköping2010-05-24 07:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi sänder fortfarande en tacksamhetens tanke till Bror Rexed, chef för socialstyrelsen på sextiotalet, som införde du-reformen. Ja, en av oss kommer ju från det vilda Jämtland, där de flesta gjorde som folket i Dalarna, duade alla utom kungen och hans bror och kanske doktorn och prästen, men den andra vet hur det var här i den civiliserade södra delen av Sverige.

Tänk så smidigt det blev att prata med varandra. Vi minns hur våra mammor och deras grannfruar titulerade varann för fru Karlsson och fru Svensson för att inte tala om ifall de stötte på någon majorska eller prostinna eller doktorinna. Då gällde det att hålla tungan rätt i munnen. Det var nog mer än en gång som människor avstod från att prata med varandra för att de inte visste hur de skulle bära sej åt.

Ibland kunde det bli väldigt krystade tilltal. En hantverkare berättade att när han var hemma hos folk och gjorde jobb så kunde han få frågor som: “Dricks det kaffe?" eller “Has det barn?"

Ett gammalt skämt var ju “Vills det inte göras som jag säger så fås det gås!"

De finare damerna hade ju ofta hembiträden, som inte så sällan tilltalades med “hon". Var förhållandet gott mellan husmor och hembiträdet så sade frun förnamnet på sin anställda och hon svarade med “frun", men aldrig att de sade du till varandra. Sådana dumheter vill vi verkligen inte ha tillbaka.

Ny forskning från England, redovisad i rapporten “Jämlikhetsanden" av Richard Wilkinson och Kate Pickett, visar att alla tjänar på ett jämlikt samhälle. Det minskar brottsligheten och ökar folkhälsan. Inte minst de rika tjänar på att hela befolkningen mår bra. Det blir ett öppnare och mer harmoniskt samhälle för våra barn att växa upp i. När klyftorna ökar så ökar också missbruk och brottslighet. Utbildningsnivån sjunker och arbetslösheten stiger, vi får fler människor som tappar framtidstron och allt fler blir otrygga. Därför borde det ligga i allas intresse att vi får ett så jämlikt samhälle som möjligt, ett samhälle där det är lätt för människor att prata med varandra.

Det finns säkert människor som tycker att de vill ta avstånd från en del av sina medmänniskor och på så vis visa att de är lite för mer. Men vi har mer än tillräckligt stora klyftor redan i samhället, så vi behöver inte göra det värre genom att försvåra för människor att prata med varandra. Tack Bror Rexed i din himmel för du-reformen, den ska vi behålla.

Läs mer om