Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skattestöd går till ockupation

Norrköping2011-03-30 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här veckan är Svenska exportrådet tillsammans med en delegation av svenska textilföretag i Marocko. Rådet, som är ägt av svenska staten och näringslivet, bidrar genom sitt initiativ till att legitimera ett land som bryter mot folkrätten. Marocko ockuperar grannlandet Västsahara sedan 1975.

Syftet med resan är att deltagarna träffar utvalda marockanska tillverkningsföretag inom textil och läder, för att få svenska företag att flytta ut sin produktion dit. På Svenska exportrådets hemsida beskriver de Marocko som ett konkurrenskraftigt alternativ till exempelvis Östeuropa/Turkiet, och "tack vare korta ledtider och låga produktionskostnader ser de goda affärsmöjligheter för svenska företag i landet."

Det som inte går att läsa på Svenska exportrådets hemsida, och som är anmärkningsvärt, är att Marocko sedan 1975 ockuperar landet Västsahara. Det är därför inte troligt att delegationen får försäkringar om att råvarorna inte kommer från ockuperade områden, vilket hade kunnat ge resan legitimitet.

Vi skattebetalare finansierar Svenska exportrådets uppdrag att främja svensk export. Att främja ett ockupationslands ekonomiska intressen rimmar väldigt illa med ett sådant uppdrag och riskerar att leda till att Sverige upprätthåller ockupationen av Västsahara.

Vi kräver därför att statsrådet Ewa Björling, precis som sin kollega i regeringen Eskil Erlandsson för en månad sedan, visar ledarskap i Västsaharafrågan och ger direktiv till Svenska exportrådet om att mänskliga rättigheter måste gå före ekonomiska intressen.

Läs mer om