Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skattepress på nya näringarna

Facebook är ett av många företag som är intresserade av att flytta sina datorhallar till Sverige - men de stoppas av höga skatter.Foto: Craig Ruttle/Scanpix

Facebook är ett av många företag som är intresserade av att flytta sina datorhallar till Sverige - men de stoppas av höga skatter.Foto: Craig Ruttle/Scanpix

Foto: Craig Ruttle

Norrköping2010-04-16 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Apple, Microsoft och Facebook. Alla är de intresserade av att flytta sina datorhallar till Sverige. Anledningen är att datorhallarna generar mycket värme, som måste kylas. Sveriges kalla klimat är perfekt för internetföretagen.Men som Computer Sweden har noterat så avvaktar företagen att etablera sig här. Anledningen är de svenska skatterna. Vi beskattar nämligen inte bara arbete, konsumtionsvaror, företagande och investeringar hårt, utan också energi.I Sverige betalar tillverkande företag i regel bara 0,5 öre i skatt per kilowatt-timme, medan vissa branscher är helt befriade från elskatt. De företag som överväger att lägga datahallar i Sverige måste dock betala hela 28 öre i skatt, alltså 56 gånger högre.De traditionella storföretagen har i många fall fått skatteförmåner, så att de kan klara sig väl trots skattenivån. Skatterna hämmar samtidigt nya näringar från att växa fram. När redan normalinkomsttagaren betalar majoriteten av sin inkomst i synliga och dolda skatter är det få som vill satsa på att bli rika på entreprenörskap. Och nya näringar drar sällan nytta av de skatteförmåner som riktats till tillverkningsindustrin. Är det verkligen rätt förutsättningar för en jobbskapande ekonomi?
Läs mer om