Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skarpt läge

Widar Andersson har svårt att hur användadet av Jas Gripen i internationella aktioner innebär en dramatisk förändring av svensk säkerhets- och försvarspolitk. Foto: Scanpix

Widar Andersson har svårt att hur användadet av Jas Gripen i internationella aktioner innebär en dramatisk förändring av svensk säkerhets- och försvarspolitk. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2007-02-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svensk militär deltar i allt fler internationella insatser. Som sig bör finns det en bred politisk samsyn bakom denna utveckling. Försvaret av den svenska geografin anses inte längre vara lika stort strategiskt, säkerhetspolitiskt intresse som tidigare. Svenska intressen företräds bättre genom att våra väpnade trupper deltar i freds- och säkerhetsskapande insatser i diverse oroshärdar.

Ledare
Av ett utkast till budgetunderlag för 2008 och framåt som Försvarsmakten presenterade under fredagen framgår att flygplanet Jas Gripen kan komma att användas i Afghanistan och/eller i Afrika. Skall så ske måste överbefälhavaren Håkan Syrén först få godkänt av regeringen. Under eftermiddagen igår hördes försiktigt positiva tongångar från försvarsdepartementet till försvarsmaktens planer. Till radions Ekoredaktion säger statssekreterare HG Wessberg att: "Jag utesluter inte att man kan komma att sätta in stridsflyg i operationer där det skulle kunna finnas ett behov av det."
Oppositionen är minst sagt tveksam.
Ulrica Messing är socialdemokratisk ordförande i riksdagens försvarsutskott. Hon säger till Ekot att socialdemokraterna är oerhört tveksamma; "och i dagsläget är vi helt emot att vi skulle sätta in flygplan i Afghanistan".
Eftersom svenska flygplan inte har varit insatta i internationella operationer sedan 1964 är Messings tveksamhet självklar och naturlig. Det finns ingen anledning för henne som oppositionspolitiker att "i dagsläget" vara något annat än skeptisk och avvaktande. När en politiker använder begreppet "dagsläget" så är det en klok gardering för att man i morgon eller i övermorgon eventuellt kan komma att landa i en annan slutsats.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson avfärdar däremot flygplansplanerna som "idiotiska".
Till SvD säger Eriksson att: "Det är inte det som Sverige är bra på. Vi är internationellt erkänt duktiga på en massa saker, däribland marktrupper som förbättrar livet för vanliga människor."
Enligt Erikssons smått fantastiska och enormt naiva verklighetsuppfattning så ägnar sig svenska soldater åt snälla och förbättrande saker utomlands medan utländska soldater står för elakheterna!
Jan anser för min del att Försvarsmaktens planer bör prövas seriöst och diskuteras igenom öppet och noggrant. Diskussionen behöver inte föras i trängt läge. Sverige har satsat uppemot 100 miljarder kronor på Jas Gripen sedan starten 1982. Skulle det verkligen vara helt fel att använda denna dyrgrip i riktig och skarp tjänstgöring? Låta planet och piloterna göra den tjänst som de är byggda och tränade för?
Skulle ett användande av Jas Gripen i internationella aktioner innebära en dramatisk förändring av svensk säkerhets- och försvarspolitik?
Jag har svårt att se att så skulle vara fallet. Det kan kanske rentav vara så att svenska flygplan skulle kunna vara mer stabiliserande i nervösa och kritiska situationer än amerikanska och brittiska?
Läs mer om