Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satsa på lärarna

Lärarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gemensamt tecknat ett avtal som innebär att skickliga lärare och deras individuella insatser ska belönas med högre lön. Problemet är att de flesta av SKL:s medlemmar - Sveriges 290 kommuner gör precis tvärtom.

Foto: Bjˆrn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

Norrköping2011-03-29 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi får nu signaler om att kommuner runt om i Sverige bara är beredda att ge duktiga lärare ynkliga 1,5 procents löneförhöjning under 2011. Sveriges kommuner måste leva upp till överenskommelsen med Sveriges lärare och tillämpa individuella löner som speglar enskilda lärares engagemang och kompetens.

Nästan alla kommuner pratar om att lärare som förbättrar resultaten ska ha bättre betalt. Men de flesta är inte beredda att ge lärarna en krona mer - inte ens i de kommuner och på de skolor som bevisligen åstadkommer mycket bra resultat. Vi kräver nu att Sveriges kommuner slutar bromsa individuell lönesättning och gör allvar av sina löften om att bra lärare ska ha bra betalt. Lönen är den enskilt viktigaste värdemätaren på arbetsinsatsen och den värdemätaren fungerar inte idag för Sveriges lärare.

Vi kan se ett fåtal exempel på kommuner runt om i landet med ambitioner som pekar i rätt riktning. Ett sådant exempel är Landskrona som avsatt fem miljoner extra till löner för lärare och rektorer. Lärare som bidrar till bättre resultat ska ha högre lön. Något som fler kommuner runt om i Sverige borde ta efter!

Kommunernas lönesättning är kortsiktig och leder till att kompetenta lärare lämnar yrket. Idag är det ungefär en sökande i snitt till varje plats på lärarutbildningen. Kommunernas kompetensförsörjning av lärare hotas och kommer bli än svårare om inte lönenivåerna höjs.

Den enskilt viktigaste orsaken till det svala intresset, när vi frågar ungdomarna själva, är de usla lönerna som väntar efter upp till 4,5 års utbildning på högskola. I en internationell jämförelse hamnar svenska lärarlöner först på plats 23 av 32 länder, enligt OECD:s statistik.

För att säkra en hög kvalitet i svensk skola måste läraryrket bli ett förstahandsval, i stället för att vara ett andra- eller tredjehandsalternativ. Idag väljer många bort yrket på grund av lönen. Det är nu tid för kommunpolitikerna att gå från tomt prat till handling om de menar allvar med att bra lärare ska ha bra betalt.

Läs mer om