Sara och Kent aktiva östgötar
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sara Heelge-Wikmång var Östergötlands språkrör och förhandlare i den tunga debatten om nytt partiprogram. Sara upplevde att remissförslaget från programkommissionen generellt var bättre än det slutgiltiga förslaget som behandlades av kongressen. Östergötland tyckte i alla fall att det var bra att den så kallade portalparagrafen som riskerar att misstolkas inte längre finns med. Sara Heelge-Wikmång lyckades förbättra en svårbegriplig skrivning i partiprogrammet om arbetarnas återförening med sina arbetsredskap. I stort ansåg Sara att partiprogrammet blev en god kompromiss mellan olika starka viljor. Hon beskrev det även stort och häftigt att ha varit med och beslutat om ett partiprogram som ska leva så länge.
<b>Utbildningspolitik</b>
Ett annat område som Sara mutat in var utbildningspolitiken. Detta kanske inte är så konstigt eftersom hon själv är student, samt arbetar med utbildningsfrågor både inom SSU och för utbildningsdepartementet. Sara förespråkade en skrivning om att betygen på sikt kommer att ha spelat ut sin roll som kongressen biföll. Sara fick även majoritet för en skrivning om stärkt elevinflytande med möjlighet för eleverna att utvärdera och lägga upp undervisning, samt påverka sin arbetstid. Två andra viktiga studentförslag var utökat antal studiemedelsmånader och att studenter i högre utsträckning ska omfattas av föräldraförsäkringens trygghet.
Även Kent Waltersson var aktiv gällande utbildningspolitiken. Efter hans yrkande har nu kongressen uttalat sig positivt till andra aktörer och pengar inom utbildningssektorn som inte är offentliga skattemedel (exempelvis individuellt kompetenssparande som är en het debatt mellan LO:s fackförbund). Dessutom antog kongressen hans skrivningar om att kvalitetssäkra utbildningar.
Kent lyckades också få kongressens gehör med en skrivning om att stärka det kommunala inflytandet över etableringen av friskolor. I övrigt tycker Kent att socialdemokraterna har en tendens att tala form mer än innehåll. Därför var han nöjd med att kongressens diskussioner om utbildning gällde mer än bara debatten om friskolorna. Vi behöver tala mer omkvalitet och mindre om driftsformer slog Waltersson fast och det är bara att instämma.