Med jämna mellanrum “skakas" världen av skandaler som journalister snokat reda på och som den ansvarige försökt ljuga sig ur. Det kan röra sig om vad som helst, familjerelationer och andra relationer, affärer, sexuell läggning, allt möjligt.
Ibland sägs lögnen bero på hänsyn till en annan människa, kanske frun eller maken, som inte tros tåla sanningen, men den kryper ändå fram och det blir etter värre. Det måste vara någon sorts försvarsreflex som slår på i trängt läge och då hoppar lögnerna ur munnen fortare än man hinner tänka.
Nu är det ju ganska opraktiskt att ljuga, för inte nog med att man ska komma ihåg vad som hänt utan mans ska också komma ihåg vad man sagt. Vi tänker på Tage Danielssons underbara monolog om sannolikhetskalkylen: “Vi har inte råd med sanningen utan vi får nöja oss med sannolikheten". Och ibland har vi inte ens råd med den heller.
Nu vet vi ju att det finns många “sanningar" om varje händelse beroende på hur man tolkar situationen, men ambitionen bör ju vara att presentera sin egen bild och inte blåljuga. Världen skulle nog besparas en del sorg och elände om alla hållit sig till sanningen efter bästa förmåga.
I vår barndom var det till exempel inte ovanligt att föräldrar ljög eller undanhöll sanningen för sina adopterade barn. Senare började det kanske tisslas och tasslas och det arma barnet kunde få en chock när sanningen kom fram.
Idag vet förhoppningsvis föräldrar bättre och berättar för barnet från början, på ett sådant sätt att det ger trygghet och förtroende.
Nu är det inte bara för andra vi ljuger, vi är också bra på att ljuga för oss själva,. När det till exempel gäller vad vi stoppar i oss och hur mycket vi motionerar, då försöker vi ofta slå i oss själva att vi är bättre än vi verkligen är. Rätt så korkat faktiskt.
En hel del lögner och halvsanningar flyter omkring i valtider då olika partier vill framhålla egna meriter och andras brister. Om man vill ljuga trovärdigt kan man alltid ta till statistik, för alla vet att den ger sanning, även om den går att använda till olika syften.
Med statistikens hjälp kan man bevisa på ett övertygande sätt att man har rätt, men nog handlar det om vilket håll man ser från. Ni vet ju att en del människor ser ett halvtomt glas när andra ser ett som är halvfullt.
Ja, i valtider är statistiken en ovärderlig hjälp. Hur stor är arbetslösheten? Hur många jobb har RUT-avdraget givit? Vem har tjänat mest på jobbskatteavdraget?
Siffrorna yr i luften och vi stackars väljare får försöka bilda oss en egen uppfattning och det är inte alltid så lätt.