Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

(S) och (M) har valt olika strategier

Socialdemokraterna har redan lagt det rödgröna flerpartisamarbetet bakom sig. Detta samarbete visade med all önskvärd tydlighet att det är inte mer vänsterpolitik som är lösningen på partiets problem. En Socialdemokrati i nära samarbete med Vänsterpartiet är chanslös.

Norrköping2011-06-01 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna har inte gjort något riktigt bra val sedan 1994, då partiet fick 45,3 procent av rösterna.

I valet 2010 blev Socialdemokraterna ett 30-procentsparti. Var tredje väljare hade gått till andra partier. Omvalet i Västra Götaland den 15 maj med ett valdeltagande på endast 43 procent gav socialdemokratin viss uppmuntran liksom DN/Synovates majmätning, som visar att partiet är större än Moderaterna. Men ännu återstår mycket för den nya partiledningen att bevisa.

Den socialdemokratiska extrakongressen i mars var tänkt som en Nystart för partiet och för den nye partiledaren Håkan Juholt. Men den som hade förväntat sig en bred information om partiets framtida politik blev djupt besviken.

Håkan Juholt gav i sitt jungfrutal få konkreta besked om politikens innehåll. Däremot var talet rikt på inslag, som anspelade på den politik och de värderingar partiet stod för under sin storhetstid. Talets primära syfte var riktat inåt för att söka svetsa samman ett splittrat parti.

Håkan Juholt sa vad ombuden ville höra. De konkreta beskeden skulle presenteras senare. Erfarna socialdemokrater varnade för att partiet riskerade att hamna i ett långvarigt vänteläge, medan konkreta politiska förslag vaskades fram.

Moderaterna var i en likartad situation som Socialdemokraterna efter katastrofvalet 2002, då partiet förlorade var tredje väljare. Men Moderaterna valde en helt annan strategi. Den nye partiledaren Fredrik Reinfeldt fick redan 2003 uppdraget att forma "de nya Moderaterna".

Partiet bestämde sig för att likt Tony Blair i 1990-talets Storbritannien muta in viktiga områden på huvudmotståndarens arena och omvandla till partiets egen politik. Detta fick bland annat till resultat att Moderaterna efter en tid presenterade sig som "det enda arbetarepartiet", vilket var en ren provokation mot Arbetarpartiet Socialdemokraterna.

Moderaternas strategi har hittills varit mycket framgångsrik, men till priset av att partiet är på väg att sluka alliansens båda svagaste partier, Centern och Kristdemokraterna. Detta är på sikt ett hot mot hela allianssamarbetet.

Socialdemokraterna har redan lagt det rödgröna flerpartisamarbetet bakom sig. Detta samarbete visade med all önskvärd tydlighet att det är inte mer vänsterpolitik som är lösningen på partiets problem. En Socialdemokrati i nära samarbete med Vänsterpartiet är chanslös.

Att återerövra regeringsmakten förutsätter att Socialdemokraterna gör en kraftig återhämtning i storstäderna och inom den hälft av svenska folket som arbetar. Endast 22 procent av dem som arbetar röstade i valet 2010 på partiet.

Om Socialdemokraterna åter igen skall nå en styrkeposition i svensk politik, då måste tyngdpunkten ligga i det politiska mittfältet. Det är denna insikt som banat väg för de nya Moderaternas exceptionella valframgångar i valen 2006 och 2010. Och något för Håkan Juholt och Socialdemokraterna att allvarligt fundera över, nu när alla politiska partier har siktet inställt på valet 2014.

Läs mer om