Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S lever kvar i gamla tider

Norrköping2010-08-10 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sex socialdemokratiska seniora politiker vill gärna se sig som samhällets stöttepelare (Folkbladet 3 augusti). Det ska inte klandras, sådana behövs förvisso för samhällets stabilitet. Men när de sex seniorerna beskriver samhällutvecklingen under denna mandatperiod ger det intryck av att ske med förbundna ögon. I och för sig känns allt igen, hämtat ord för ord ur anbefalld socialdemokratisk retorik.Vad man möjligen kunde förvänta sig av seniorer med lite perspektiv är en och annan nyans, men icke en enda sådan! Stöttepelarna har dröjt sig kvar i ett samhälle uppdelat i "herrskap och tjänstefolk". Vem känner igen sig i denna förlegade människosyn? Stöttepelarna beskriver alliansregeringens politik som ett system där "en bra karl reder sig själv och skiter i andra". Det var just detta som alltför ofta hände under S-regeringens långa maktinnehav. Bland annat en halv miljon långtidssjukskrivna, förpassades till ett livslångt utanförskap med kraftigt sänkta ersättningar.Jag vet att ledande socialdemokrater i ärliga stunder tillstår att politiken misslyckades och att människor låstes in i systemen i stället för att rehabiliteras och ges möjlighet till utveckling. Alliansregeringen har en hög ambitionsnivå när det gäller att inkludera människor och politiken bygger i hög grad på de analyserna.I varje regelförändring ryms risker för omställningssvårigheter som kan drabba enskilda. Det är inget nytt.I riksdagens socialförsäkringsutskott, där jag varit vice ordförande, förde vi ständig dialog med berörda myndigheter kring tillämpningen av våra politiska beslut. Jag är glad att min partiledare varit tydlig när det gäller kravet på myndigheterna om att alltid se till varje enskild människa i de stora systemen.Även om inte retoriken är direkt förvånande i "stöttepelarnas" inlägg är det nedlåtande föraktet för uttalanden om politikens värdegrund så mycket mera skrämmande. Diskussionen om värderingar och den enskilda människans värdighet måste alltid hållas levande oavsett vilka som regerar.Jag är stolt över att mitt parti så starkt förknippas med just dessa begrepp. Det är inte minst inom äldrepolitiken som värdighetsdiskussionen förts och inte stannat vid detta utan också lett fram till den "verkstad" som helt gått de sex seniora (S)-politikerna förbi.Att man saknar "verkstad" hos Kristdemokraterna i regeringen säger väl mera om debattörernas kunskap än om leveransförmågan hos socialminister Göran Hägglund och äldreministern Maria Larsson.En uppräkning av genomförda reformer ryms omöjligen i ett inlägg som detta. Sammanfattningsvis handlar det om ökad tillgänglighet, större trygghet och kvalitetshöjningar inom all vård, inte minst av våra äldre.I stöttepelarnas föreställningsvärld innebär det en försvagning av samhällsbygget att tillerkänna människor ett ökat inflytande över sina livsvillkor. Som kristdemokrat har jag en annan människosyn och en annan bild av politikens uppgift.
Läs mer om