Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rökstopp är det enda som hjälper

Rökstopp är det enda rätta, menar insändarskribenten.Foto: Scanpix

Rökstopp är det enda rätta, menar insändarskribenten.Foto: Scanpix

Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Norrköping2011-09-29 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rökstopp är den enda åtgärd som hindrar lungsjukdomen KOL från att förvärras. Nu visar ny statistik att endast en av tre rökande KOL-patienter erbjuds hjälp att sluta röka.

3 000 personer i Sverige dör varje år av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. I nio av tio fall är KOL orsakad av rökning.

Trots kunskapen om att rökstopp är den viktigaste behandlingsåtgärden vid KOL, finns det stora skillnader i hur vården hanterar rökavvänjning. Lungkliniker med ett strukturerat rökavvänjningsprogram med professionella rökavvänjare kan visa att 40 procent av deltagarna blir rökfria efter ett år, medan endast en av tjugo rökare klarar av att sluta röka på egen hand.

Nu visar ny statistik från det nationella registret för KOL-vård, RiksKOL, att endast en tredjedel av de rökande KOL-patienterna som ingår i registret erbjuds hjälp av sjukvården att sluta röka.

Det är förvånande att det fortfarande brister i vården av människor med en så allvarlig kronisk lungsjukdom. Trots att rökavvänjning med fördjupad information, analys av nikotinberoende och motivationsstödjande åtgärder är topprioriterat i Socialstyrelsens nationella riktlinjer vid behandling av patienter med KOL som röker. Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund anser att det är dags för de ansvariga att se till att patienter med KOL erbjuds ett strukturerat omhändertagande, att varje vårdcentral ska kunna erbjuda rökavvänjningsstöd och att varje sjukhus ska ha en rökavvänjningsmottagning. Rökslutarstöd är den på sikt helt avgörande behandlingen vid KOL.

Läs mer om