Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ring Inge!

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-04-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Moderaten Inge Jacobsson från Rejmyre har mobiltelefonnummer 070-6798497. Detta framgår på moderaternas valsedel till kommunfullmäktigevalet i Finspång i höst. Där övriga kandidater företrädesvis valt att presentera sig med sin yrkestitel, har Inge skrivit sitt mobilnummer.
Jacobsson är den förste jag hört talas om som väljer att mobilnumret är den information som ska tryckas på valsedeln. Varför han gör det är inte svårt att förstå. Ett telefonnummer signalerar öppenhet och tillgänglighet, egenskaper som fler politiker borde verka för att förknippas med.
Inge Jacobsson säger själv att han vill att människor enkelt ska kunna ringa honom när de vill fråga om hans åsikter och ståndpunkter. Jag pratade med honom igår och kan intyga att mobilnumret fungerar när man vill nå Inge Jacobsson. Det är klart att inte alla har ett jobb där mobiltelefonen kan vara på. Inte heller ska alla politiker behöva använda mobiltelefon som främsta kommunikationsmedel eftersom det går att vara tillgänglig på andra sätt. Men detta är ett friskt grepp av Jacobsson som sticker ut bland övriga moderata kandidater.
Några reaktioner har ännu inte Jacobsson märkt av hans tilltag. Inte heller verkar hans agerande påverkat andra kandidater inom det moderata samlingspartiet. Moderaterna får själva välja hur de ska presenteras på valsedeln. De flesta har skrivit företagare, officer, lärare, studerande eller vilken sysselsättning som kandidaten nu har. Inge Carlsson hade förra valet titeln försäljare på valsedeln. Försäljare har nu alltså fått ge vika för telefonnumret.

<b>Annorlunda</b>
Ingen moderat som kandiderar till riksdag, landstingsfullmäktige eller någon kommunfullmäktigeförsamling i Östergötland har valt att skriva något så avvikande på sin rad på valsedeln. Men titlar som EMU-anhängare, friskolevän eller pappa, skulle alla säga lika mycket eller lika lite som exempelvis fil.kand. Kanske är annorlunda valsedelinformation om kandidaterna något som kommer att utvecklas allt längre Sverige har personvalsinslag.

<b>Ålder är bra</b>
Ingen av de östgötska moderaterna har valt att presentera sig med ålder på valsedeln. Socialdemokraterna i Östergötland har dock bestämt att ålder ska skrivas på riksdags- och landstingslistorna. Om ålder ska komplettera titel och bostadsort även på kommunfullmäktigelistorna är upp till arbetarekommunerna att bestämma.
Förhoppningsvis kommer flertalet kommunfullmäktigelistor att kompletteras med ålder.
Åldersinformation säger ingenting om de frågor som kandidaten vill driva, men det visar en mångfald bland partiets företrädare som är mycket bra.

<b>Egna hemsidor</b>
Telefonnummer på valsedeln signalerar tillgänglighet och lyhördhet. För Inge Jacobsson är det extra roligt eftersom han är ensam med att göra detta. Om alla hade sitt telefonnummer på valsedeln så skulle det säkerligen ge mindre effekt för den enskilde kandidaten.
Partierna har förhoppningsvis lyckats med att nå med sitt budskap och sin politik innan den 15 september så att väljarna vet vilken valsedel de ska ta, oavsett hur kandidaterna presenteras.
Om enskilda kandidater vill profilera sig extra så är förmodligen egna hemsidor den mest effektiva informationsbasen att sprida till väljare. Exempelvis Stefan Hagfeldt, www.hagfeldt.nu, Norrköping, är kanske en valsedelspresentation som vi får se i nästa val.

Läs mer om