Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riksdagsledamot Malmström

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-11-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Louise Malmström fick flest röster i provvalet till riksdagslistan för socialdemokraterna i Norrköping. Malmström är välbekant måndagskrönikör i Folkbladet, samt arbetar som politisk sekreterare i kommunen. Sedan Viola Furubjelke blev utnämnd ambassadör har det sett ut som att Louise lämnar sitt jobb i Norrköping redan från årsskiftet för att som ersättare bli riksdagsledamot. Om Maj-Inger Klingvall återvänt till riksdagen efter sitt avhopp som statsråd hade dock dessa planer gått om intet då Klingvalls nuvarande ersättare Anne Ludvigsson istället tagit Furubjelkes plats. Om ni tycker det låter komplicerat så kan ni föreställa er hur det känns för Louise Malmström...

<b>Norrköpings plats</b>
Mycket glädjande är att Malmström med största sannolikhet kommer att stå högt på riksdagslistan i valet och ta plats som ordinarie ledamot från mandatperiodens början. Socialdemokraterna har inte haft någon tjänstgörande riksdagsledamot från Norrköping vilket kan jämföras med två för moderaternas del. Att inte bara Norrköping och Linköping ska fördela länets representation mellan sig är givet eftersom det är lika viktigt att de mindre kommunerna finns med. Men Louise Malmström som riksdagsledamot är inte en självklarhet utifrån någon kommunfördelningsprincip - utan efter kompetens. Malmström kommer att bli en synnerligen lämplig riksdagsledamot. Om man ändå ska nämna de principer som diskuteras vid nominering och val av riksdagskandidater så är det positivt att hennes ålder gör att denna representation förbättras. Göran Persson har antagit SSU:s utmaning om att hälften av kandidaterna på s-listorna ska vara under 40 år. Östergötland borde leva upp till detta.

<b>Wallins fotspår</b>
När det gäller provvalet till landstingslistan så fick Billy Gustafsson flest röster och Li Teske tredje flest röster. Detta kan med stor sannolikhet även vara två av de namn som redan innan valet blir aktuella som landstingsråd. Lars Wallin är lika sörjd och saknad även om processen med att försöka fylla ut en del av det formella tomrum han lämnade efter sig snart börjar.
Att få gå i Lars Wallins fotspår måste vara en oerhört svår men vördnadsfylld uppgift.
Läs mer om