Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringens "värna alla" klingar falskt

Man kan knappast påstå att Alliansen startade lugnt i höstas. Många beslut som, även om de flesta inte varit dolda, tog nog många väljare på sängen, vilket ju också visat sig i olika opinionsundersökningar under det senaste halvåret.

Norrköping2007-08-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Alliansens första sommar
Inom de områden där jag är verksam är naturligtvis arbetsmarknadspolitiken den som varit mest i fokus. Lägre ersättningar från a-kassan, högre avgifter och svårare att kvalificera sig. Neddragningar på arbetsmarknadsutbildningar och vuxenutbildning.
Istället genomförs satsning på "nystartsjobb" (vad det nu innebär), skattelättnader för "hushållsnära tjänster" och satsning på det som jag vill beteckna som "skoputsarjobb". Något som även det gynnar de som redan har pengar och missgynnar de som har det svårt att få ihop det i vardagsekonomin. I ett helhetsperspektiv är det för mig rätt tydligt att mycket av detta är ett angrepp på fackföreningarna, trots allt fagert tal om att värna den "svenska modellen".
Den politik som förs är enligt min mening ett stort steg tillbaka i den utveckling som ska ge tillväxt och välstånd till alla. Pratet om att värna alla som är "i utanförskap" klingar falskt när de beslut man tar och det resultat dessa får, mest drabbar de som är i eller riskerar att drabbas av utanförskap.

Den syn på människor som detta speglar är inte ny i de borgerliga kretsarna. Tron på att alla människor i alla lägen kan styra sina egna liv är ju felaktig. Att bortse från de ekonomiska strukturer och sociala sammanhang som påverkar och styr allas våra liv ger också felaktiga beslut. Att "skapa incitament" för att människor ska sluta "lata sig" eller "låtsas vara sjuka" när det i själva verket behövs stödjande strukturer för att hjälpa dem kommer naturligtvis att så småningom slå tillbaka.

Vi kommer att få se större klasskillnader, fler som kommer att få svårt att klara sin försörjning, men också fler snuskigt rika. Fler barn som inte kommer att kunna åka på semester, men också några fler som semestrar flera gånger per år.
När det gäller effekterna är det ingen domedagshändelse, men sakta och säkert kommer en låglönemarknad att utvecklas och skillnaderna i samhället bli större och större. Det kommer också att leda till fler och fler problem och motsättningar i samhället.

Ytterligare ett område som sticker lite speciellt i ögonen tycker jag är utförsäljningen av vissa gemensamt ägda bolag. De statliga ägandet i bolagen SBAB, Nordea, Telia-Sonera med flera debatteras i skrivande stund här i riksdagen. Jag tycker att det är magstarkt att med så dålig beredning som det varit genomföra de försäljningarna. När vi dessutom vet att drygt halva svenska folket är emot en utförsäljning blir det ännu mer kontroversiellt.

Låt oss fortsätta äga dessa bolag gemensamt! De tillför alla oss medborgare både tillväxt och välfärd.

Vad blir då betyget för den här regeringens första verksamhetsår? Refererande till "Major" Björklund (fp) och hans syn på skolan skulle jag vilja säga att de får betyget IG. Är någon överraskad?
Läs mer om