Ompröva Norrköpings sommarskola
Norrköpings kommun arrangerar sedan flera år två veckors frivilliga sommarskolor de elever i årskurs nio som inte hankat sig upp till godkända betyg i svenska, engelska och matematik.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En fjärdedel av målgruppen - 50-60 ungdomar - brukar delta i sommarskolan.
Av dessa är det ett 40-tal som lyckas fixa till sina betyg. Om sådana framsteg är möjliga på endast två veckor framstår det som mycket märkligt att dessa elever inte har kunnat ges ett effektivt stöd under ordinarie skoltid.
Sommarskolan är problematisk även ur andra synpunkter. Många elever i gruppen av icke godkända har sådana slags svårigheter och problem som inte alls låter sig rättas till under ett par futtiga sommarveckor efter avslutad grundskola.
Barn från svåra hemförhållanden, barn med neuropsykiatriska funktionshinder och nyligen invandrade barn kan till exempel inte förväntas att utan långsiktiga och kontinuerliga stödinsatser kunna nå godkända betyg i samma omfattning och på samma tid som andra elever.
Internt i kommunen pågår ett utvärderingsarbete av sommarskolorna och andra stödinsatser. Det är bra att en översyn görs.
Frivillig sommarskola efter grundskolans slut är en arbetsmetod som uppenbart inte är särskilt lämplig för knappt några i elevgruppen.
Kunskapskontroller bör göras vid upprepade tillfällen.
Insatser med individuell design bör sättas in tidigt.