Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norlén är både glömsk och bekväm

Norrköping2010-04-01 07:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Andreas Norlén påstår att minskningen av antalet sjukskrivna och förtidspensionärer lett till miljarder i lägre utgifter. Norlén gör det väl bekvämt för sig när han verkar ha glömt att regeringens utsorteringspolitik istället lett till att kostnaderna för ekonomiskt bistånd har ökat i 90 procent av Sveriges kommuner. Allt fler människor får indragen sjukersättning eller nekas ersättning från Försäkringskassan, trots att de har läkarintyg. I stället hänvisas de till att söka ekonomiskt bistånd.

Det finns heller inget stöd för Andreas Norléns påstående att jämviktsarbetslösheten, det vill säga den arbetslöshet som bedöms förenlig med stabil inflation, skulle ha sjunkit under mandatperioden. Tvärtom, under mandatperioden har jämviktsarbetslösheten dessvärre ökat kraftigt.

Debatt
Sedan regeringen tillträdde har antalet arbetslösa blivit 100 000 fler och sysselsättningen - mätt som andel - har minskat med motsvarande 100 000 personer.

Norlén menar att skattelättnaderna skapar förutsättningar för nya jobb. Jag rekommenderar Andreas Norlén att ta del av synpunkterna från Magnus Henrekson professor i nationalekonomi och chef för Institutet för Näringslivsforskning, som anser att jobbskatteavdraget inte har lett till ökad sysselsättning och inte minskat vare sig långtidsarbetslöshet eller ungdomsarbetslöshet. Henrekson konstaterar också "att den långsiktigt ökade sysselsättningsgrad som är önskvärd kan inte åstadkommas genom dagens ensidiga fokus på sänkt skatt på arbete." Något för Andreas Norlén att fundera på.

Vad gäller sysselsättningen så började antalet sysselsatta växa redan 2005, då vi hade en socialdemokratisk regering och ökningen fortsatte hela 2006, utan några jobbskatteavdrag. Från 2007 - när första steget i avdraget kom - planande ökningstakten ut. Vid slutet av 2008 började nedgången.

Andreas Norlén påstår helt frankt att underskottet i statsbudgeten enbart beror på finanskrisen. Att regeringen har sänkt skatterna med 100 miljarder kronor, till en del på lånade pengar, har alltså ingen del i att överskottet på 70 miljarder kronor vid valet 2006 nu har blivit ett underskott på 70 miljarder kronor? Det är regeringen - inte finanskrisen - som har satt stora skattesänkningar före en politik som skapar jobb.

En ansvarsfull ekonomisk politik tar krafttag mot arbetslösheten. Den lånar inte till skattesänkningar. En ansvarsfull ekonomisk politik värnar om tillväxt, välfärd och rättvisa. Sammantaget föreslår vi 100 000 nya jobb och utbildningsplatser. Vi vill föra Sverige ur krisen och vända utmaningar till möjligheter genom att skapa bättre förutsättningar för små företag att växa, investera i utbildning, i infrastruktur, i välfärden och i trygghet.

Läs mer om