Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När minnet blir historia

Den 27 januari 1945 intog sovjetiska trupper koncentrationslägret Auschwitz. Det finns krafter som menar att nazisternas brott mot mänskligheten aldrig inträffat, som till världen vill förmedla kollektiv glömska om utrotningslägren.

Norrköping2011-01-27 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men vi får aldrig glömma. Vi kan inte glömma. Vi måste fortsätta att in i framtiden föra med oss minnet av nazisternas brott under andra världskriget, men också dialogen om demokrati och medmänsklighet.

Den 27 januari är runt om i världen officiell minnesdag över förintelsens offer och sedan 1999 så även i Sverige. På många platser samlas man för att högtidshålla minnet av alla dem förlorade sina liv i nazisternas systematiska förintelseläger.

Går det någonsin att förstå? Hur tillät människor grymheten att ta över på det hänsynslösa sätt som skedde? Kanske är det svårt, men vi måste fortsätta att uppmärksamma de mekanismer som leder till att odemokratiska krafter får fäste i oss människor och i våra politiska system. Kampen mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism och nazism, nu och i framtiden är oerhört viktig.

Från Frankrike nås vi av nyheter om massavvisning av romer. Från Irak berättar röster om kristna som förföljs. Många känner oro för sin situation, då jakten på terrorister skapar misstro och vilja till att kollektivt skuldbelägga alla muslimer. Dagligen hör vi nyheter om människor som på olika sätt förtrycks på grund av etnicitet, tro, sexuell läggning eller politisk åsikt.

Vi måste enträget fortsätta samtalet för att förstå varandras likheter och olikheter. Likheter och olikheter som för oss närmare och ger vidgade perspektiv, istället för att bygga murar oss emellan oss människor.

I vår uppgift som demokrater ligger att göra allt för att det som hände under andra världskriget aldrig skall kunna ske igen. Händelser i Bosnien, Haiti, och Rwanda är ständiga påminnelser om att det fortfarande sker. Därför ska vi fortsätta låta minnesdagen vara en dag för dialog och reflektion kring mänskliga rättigheter och relationer.

Förintelsens minnesdag är manifestation mot främlingsfientlighet och rasism och en uppmaning till oss alla Norrköpingsbor till fortsatt försvar av människovärde och demokrati!

Läs mer om