Mörka sidor av glad krogvärld
Skål och gutår. Svenskarna går på krogen allt mer och branschen upplever en högkonjuktur. Men många restauranger saknar kollektivavtal och de anställda har osäkra anställningsförhållanden. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Ledare
Att sommartider innebär högtryck på barer, hotell och restauranger är inte konstigt.
Men i år är det bättre än någonsin - branschen växer så det knakar.
I Östergötland går det speciellt bra: det är bara i Halland där restaurangbranschen växer snabbare.
Det finns framförallt två orsaker till de goda tiderna. De svenskar som har jobb har fått rejäla lönelyft på senare år och samtidigt har inflationen varit låg.
Det ger högre köpkraft och svenskarna lägger gärna pengarna på en öl efter jobbet eller en middag på restaurang.
Den andra orsaken är turismen. Förra året var den utländska konsumtionen 12 miljarder kronor i Sverige och en fjärdedel gick till krogarna.
Tiderna är också goda för de hotell- och restauranganställda, som generellt har den svenska arbetsmarknadens lägsta löner.
Rökförbudet på krogen som kom för några år sedan har lett till en bättre arbetsmiljö och det nya avtalet från i våras ger rejäla lönelyft. Men höjningen gäller bara anställda på arbetsplatser med kollektivavtal.
Var tredje krog i Sverige saknar kollektivavtal och konkurrerar därmed genom att ge de anställda sämre villkor och lägre löner.
Med kollektivavtal följer trygghet för de anställda i form av försäkringsskydd, semesterlön och en garanti mot att lönen inte plötsligt sänks. Därför är det inte konstigt att restaurangfacket arbetar hårt med att få fler krogar att teckna kollektiv-
avtal. Ibland krävs till ock med hot om blockad.
Östgötarna spenderade i genomsnitt 4 544 kronor per person på krogen förra året, enligt Statistiska Centralbyrån. Det placerar länet på en åttondeplats i riket.
Dessa pengar innebär många goda middagar, drinkar och luncher. Men pengarna innebär också konsumentmakt. Genom att enbart besöka restauranger som har kollektivavtal kan alla göra en insats för en rättvisare restaurangbransch i Östergötland.