Moderaternas Lucia
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Valet i höst kommer i större utsträckning än tidigare att handla om politiken i Stockholm. Vilka som är huvudkandidater till uppdraget som finansborgarråd i Stadshuset är därför högintressant. Denna gång är det roligt nog två kvinnor, men det verkar inte Bo Lundgren ha fattat.
Med anledning av att landets gymnasieungdomar röstar i Ungt val, så anordnade tv4 förra veckan en debatt mellan gymnasieungdomar och partiledarna. Enligt en undersökning så prioriterar ungdomar droger, jämställdhet och skolan högst och därmed kretsade debatten kring detta. Jämställdhetsfrågorna gav tydliga svar från Maud Olofsson och Göran Persson. Moderatledaren verkade dock inte vara särskilt van (eller intresserad?) att diskutera jämställdhet. På frågan vad moderaterna vill göra för jämställdheten så svarade Bo Lundgren att det är viktigt med förebilder och hänvisade till Kristina Axén Olin som är redo att stå överst på listan och få makten i Stockholm efter valet. Vad Lundgren tydligen missade är att socialdemokraterna har haft en sådan kvinna i flera år. Annika Billström heter hon. Så Axén Olin är inte den enda kvinnan som ställer upp som kandidat till finansborgarrådsposten. (Hur nu detta kan vara det enda svar Bo Lundgren ger till ungdomar att han vill göra för jämställdheten.)
<b>Svensk Thatcher</b>
Kristina Axén Olin har kallats en svensk Margaret Thatcher. Hon har med ideologisk övertygelse drivit partiets nyliberala idéer som borgarråd med ansvar för sociala
frågor. Att privatisera socialtjänsten har varit en av hennes hjärtefrågor som dessbättre inte kunnat genomföras. Axén Olin blir med sina knappa 40 år en relativt ung gruppledare för moderaterna i Stockholms stadshus. Moderaterna kommer med största sannolikhet att profilera henne väl och försöka att använda henne även i riksdebatten.
<b>Allmänt känd nyhet</b>
Tills det ekonomiska haveriet i Stockholms läns landsting blev en allmänt känd nyhet så har det varit positivt för moderaterna att debatten kretsat kring Stockholm. Det har nämligen varit de borgerliga kommunpolitikerna i Stockholm som utmanat regeringen i den politiska debatten. Stockholms borgerliga företrädare har tvingast kompensera den bleka oppositionen i riksdagen. Den nya moderata gruppledaren kommer förmodligen inte att bli något undantag.
Kristina Axén Olin påminner mycket om Mona Sahlin på sitt sätt att tala. Risken finns också att Axén Olin precis som Sahlin alldeles för tidigt utpekas som kronprinsessa och partiets första kvinnliga partiledare. I det hårt ansatta moderata samlingspartiet behöver man dock några positiva besked och någon ljusning i opinionsmörkret.
Kristina Axén Olin har bedömts vara en sådan tillgång och därför blivit moderaternas lucia.