De flesta av oss tycker det är ganska trevligt att gå på bio, vi tar oftast för givet att det ska finnas en eller flera biografer i vår närhet. Den möjligheten kan nu vara hotad om moderaterna i regeringen får som de vill.
Debatt
Många biografer i mindre orter och på landsbygden skulle antagligen inte existera om det inte vore för människor engagemang samt att staten går in med ekonomiskt stöd.
De senaste åren har andelen besökare på biografer i Sverige minskat men den trenden kan vändas genom den nya 3D-tekniken.
Förutom alla fördelar runt en vanlig filmvisning skapar den nya tekniken unika kommunikationsmöjligheter. Satellit kan kopplas till den digitala utrustningen för att visa direktsända evenemang av olika slag såsom konserter eller idrottsarrangemang.
Den digitala projektionstekniken skapar även interaktiva möjligheter för konferenser via bredband. Lilla Edet är en av flera orter som har i sin biograf satsat på den nya tekniken och man har kunnat se en ökning av antalet besökare med cirka 300 procent.
Att investera i den nya 3D-tekniken är en kostsam historia för en liten biograf, det kostar som minst 800 000 kronor. Därför finns det idag 60 miljoner kronor reserverade av regeringen för en digitalisering av mindre biografer i småstäder och på landsbygden, ett bidrag som nu moderaterna vill rikta till biografer i storstäderna.
Lena Adelsohn Liljeroth (M) föreslår att biografer som söker det statliga stödet måste ha minst 50 föreställningar per år för att kunna ta del av statens bidraget, det innebär att 226 biografer eller två tredjedelar av Sveriges biografer inte kommer att få söka bidraget.
Lena Adelsohn Liljeroth (M) föreslår dessutom att statens bidrag ska begränsas till 300 000 kronor per biograf. Den mindre biografen, som har 25-50 föreställningar per år och intäkter på cirka 100 000 kronor, har svårt att klar resterande delen av den framtidsinvesteringen och därmed kommer de att försvinna när den gamla biograftekniken fasas ut och den nya 3D-tekniken tar över.
Vi Socialdemokrater tycker att det ska finnas biografer även i mindre orter och på landsbygden, Vi anser att det är ett viktigt kulturpolitiskt mål. Lika lite som teatern bär sig på egna ben kan biografen på den mindre orten leva på marknadens villkor i tider av dyra teknikskiften. Därför måste stödet formas så att statens stöd även når de mindre orternas och landsbygdens biografer.
Centerns Anders Flanking har redan tagit avstånd från Lena Adelsohn Liljeroths (M) förslag, det innebär att det idag finns en riksdagsmajoritet som är emot förslaget. Min uppmaning till kulturministern är, kasta förslaget i papperskorgen!