När jag växte upp, i en liten stad i Sörmland, från slutet av 80-talet och framåt, fick jag höra hur viktigt det är med mjölk. Vit, härlig, nyttig mjölk, livsnödvändig för alla. Vi hade en specifik skolbok med en glad, tecknad ko på, där vi fick följa med genom mjölkindustrins fantastiska värld och lära oss hur glada alla kor är som får nöjet att födas in i mjölkindustrin med alla dess fantastiska grönbetesmånader och mysiga bönder som klappar om dem och pratar med dem varje dag.
Som komplement till detta fick vi också se filmer med glada visor, bland annat den klämkäcka "Säg mu till livet" och sedan fick vi också besöka en lokal bonde där vi fick klappa kossor och fick med oss en mugg hem med Arla miniortryck på efter att ha druckit oboy i mysiga halmhögar. Men det är inte hela historien.
Det är mycket som Arla och skolundervisning utelämnar. Till exempel hur kalvarna skiljs från sina mödrar nästan direkt efter födseln. Det rekommenderade inom mjölkindustrin är att kalvarna ska få gå med sina mammor i ett par dagar, vilket också är kravet för ekologisk mjölk, men detta är något som många bönder bortser ifrån. Kanske för att de inte orkar höra kons sörjande när de separeras. Istället är det enklare att ta kalven direkt.
Under naturliga förhållanden diar kalven sin mamma i cirka åtta-elva månader. Och är det inte lite märkligt, för i Djurskyddslagen så står just detta: 4 § "Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt." Jag tror ni fattar poängen.
Som vegan får jag ofta höra: "Alltså, jag förstår att du inte vill äta kött, det borde kanske inte jag heller göra. Men att dricka mjölk är ju fullt naturligt, det gör ju alla djur! Och korna måste mjölka, annars sprängs de ju! Och du kan väl dricka ekologisk mjölk i alla fall?"
Då skulle jag vilja klargöra fyra saker: Att dricka mjölk är naturligt - från sin egen art. Människan diar också (inte alla, men möjligheten finns att ge bröstmjölk och amma). Men människan är den enda art som dricker en annan arts mjölk och aktivt ser till att kon föder barn så att vi kan fortsätta att ta kalvens di. För det är den andra saken: Ja, en ko måste mjölka - när hon föder barn. Det är människor som ser till att kor blir dräktiga från 15 månaders ålder och sedan igen och igen tills hon är ca fem år, när hon inte klarar föda fler barn och ge lika bra med mjölk. Då går hon ofta till köttindustrin.