Ministern borde stått vid sin kritik
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ledare
Förutsättningen för Lantmännens miljardinvestering på en ny etanolfabrik är att de skyddstullar som EU har lagt på import av etanol bibehålls för lång tid framåt. Etanol från Sverige och övriga Europa är nämligen påfallande dyr.
Många innehavare av bilar som går att köra på etanol väljer därför istället att fylla sina tankar med för stunden billigare bensin. Det är framförallt den brasilianska etanolen som missgynnas av tullarna. EU: s handelshinder gör etanol från Brasilien ca 1.80 kronor dyrare per liter. Avlägsnades handelshindren gentemot Brasilien skulle priset på etanol falla rejält i konsumentledet - vilket vore bra för miljön. Samtidigt innebär fri import av etanol från Brasilien enligt Lantmännen,att svensk etanolproduktion skulle läggas i malpåse.Därför vill Lantmännen ha tullarna kvar.
Eskil Erlandsson - en man av den "egna stammen" - som Lantmännens styrelseordförande Thomas Bodén uttryckte saken vid ceremonin i går, är emellertid ingen vän av dessa skyddstullar. I en artikel den i Dagens Industri den 30 januari i år uppmanade han rentav EU
att slopa tullen på etanol.
Av Erlandssons tullmotstånd märktes nu inte så mycket under gårdagens besök på Agroetanol i Norrköping.
Jordbruksministern framhöll förvisso riskerna med att långsiktigt räkna med lönsamhet som bygger på höga skyddstullar mot import. Av Erlandssons kroppsspråk att döma är han inte särskilt förtjust i att en allt större del av jordbruksmarken skall tas i anspråk för odling av vete till etanolindustrin. Eskil Erlandsson vill också ha utrymme för livsmedelsproduktion.
Tullar och andra handelshinder mot konkurrentproducenter är i grund och botten felaktiga. Konsumentpriserna blir onödigt höga och än värre är att den hemmaskyddade industrin kan somna in utan tuff konkurrens.
Tullar och handelshinder fick vi med som en mindre positiv del av EU - medlemskapet. Många stora länder i EU har en lång vana att hålla andra länders varor och tjänster borta från sina hemmamarknader genom tullar och andra avgifter på importen. Sveriges tradition är den rakt motsatta. Frihandel är sedan mer än 100 år en dominerande tanke och praktik i vårt land.
Eskil Erlandsson gjorde därför rätt som skrev en kritisk artikel mot etanoltullen.
Han borde också ha vågat stå för sin kritik på ett mer rakt och öppet sätt vid mötet på fabriken. Det är framförallt från den "egna stammen" som sanningar biter. Agroetanols nya fabrik i Norrköping har ingen långsiktig framtid om dess produkt inte kan matcha priserna på en frihandelsmarknad.