Militära plikter - och andra
Av 60 000 mönstrande, värnpliktiga unga män är det till slut bara ungefär 6 000 som gör militärtjänst. Endast var hundrade kvinna gör lumpen.Klyftan mellan högtidstalen och verkligheten i värnpliktsfrågan vidgas för vart år som går.
Allmän värnplikt blir allt mer ifrågasatt - och det med rätta. Foto: Jonas Ekströmmer/Pressens Bild
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men nu kan saker och ting vara på väg att ändras.
I nästa nummer av tidskriften Fokus (utkommer i dag) avslöjas att regeringen är på gång med direktiv till en utredning om "förändrad totalförsvarsplikt". "I klartext", skriver Leif Holmqvist i Fokus, "handlar det om att avskaffa värnplikten och ta det första steget på en ny väg till ett yrkesförsvar".
Utredningen kommer att presenteras i statsbudgeten den 20 september. Nästan alla partier är försiktigt positiva till utredningstanken. Miljöpartiet är rentav mycket positivt.
Språkröret Peter Eriksson pläderade redan förra veckan för värnpliktens avskaffande på DN debatt. Men vänsterledaren Lars Ohly är negativ. Han vill istället utöka värnpliktsarmén.
Pikant nog hamnar därmed Lars Ohly i armkrok med överbefälhavaren Håkan Syrén. "Försvarsmakten vill ha kvar möjligheten att tvinga in ungdomar under fanorna om behovet skulle uppstå i framtiden", skriver Fokus.
Det är bra att regeringen och socialdemokraterna tar tag i frågan om försvarets bemanning. Det finns flera tänkbara alternativ till dagens havererade värnpliktssystem. De bör utredas och diskuteras öppet och sakligt.
Som medborgare har vi förvisso vissa moraliska och lagliga plikter gentemot det allmänna och till varandra. Men det är inte skrivet i sten att en av de främsta plikterna måste vara av militär karaktär.