Liselotte Schäfer Elinder, folkhälsoforskare vid Karolinska institutet, påvisar genom Barnhälsovårdens årsrapport, att barnfetma är starkt förknippad till socioekonomiska faktorer.
Inte ett dugg förvånande att de som bor på Östermalm, Lidingö eller i Danderyd äter bättre och mår bättre, än de som bor i Stockholms låginkomstområden. Noll procent feta i en kommun - fyra gånger fler i en annan. I de socialekonomiskt starka områdena kan människor äta bra mat, även om den är dyr, i stället för billiga chips. I ekonomiskt svaga områden har man inte råd med nyttig mat. Man rör sig dessutom mycket mindre i dessa områden än på Lidingö. Där motionerar man, spelar golf m.m.
Så resultatet av undersökningen är sannerligen inte förvånande! Det som förvånar mig är att det finns dubbelt så många överviktiga barn i Västernorrland än i Blekinge. Har funderat över orsakerna. Tror att det beror dels på att man äter mycket fisk, speciellt strömming som är relativt billig, i Blekinge. Det kan också bero på att Blekinge har satsat mycket på friskvård, hälsa och "Må bättre" de senaste åren.
Barn lever ju i de miljöer de föds i. Äter den mat föräldrarna serverar och har råd med. Goda eller dåliga kostvanor och motionsvanor går i arv. Då hjälper det inte att förbjuda läsk och godis i skolorna. Detta är en välfärdsfråga och en jämlikhetsfråga. Eftersom klasskillnaderna hela tiden ökar, så ökar problemet. Vad gör vi?