Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Leif - levande legendar

Det är, som bekant, inte så vanligt att någon person ges epitetet "legendarisk" redan under tiden han eller hon är i full verksamhet. Leif Gustafson, gotlandspojken, som under nästan hela sitt vuxna liv haft politiken som födkrok, fick dock bära just det uttrycket redan som mångårig presschef på den socialdemokratiska partistyrelsen.

Norrköping2006-07-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Leif kom, som så många i andra i hans generation, till Stockholm som 15-åring år 1961 för att få skaffa sig ett jobb. Han fick arbete på det kooperativa försäkringsbolaget Folksam.

På Folksam startade han ganska snart en SSU-klubb. Klubben blev snabbt Stockholms största med över hundra medlemmar. Det ledde i sin tur till att han år 1964 fick jobb som ombudsman i SSU i Stockholms stad.

1972 blev han en av "Palmes pojkar" i statsrådsberedningen. Där följde en dramatisk tid. Norrmalmstorgsdramat inte minst och så det faktum att i valets slutskede kung Gustaf VI Adolf blev mycket sjuk och dog dagen före 1973 års val. Valet blev helt jämnt och i samband med att lotteririksdagen var ett faktum knöts Leif på deltid till s-partiexpeditionen för att vara redaktör för Socialdemokraten - en annonssida i Aftonbladet varje söndag. År 1975 tackade han så ja till erbjudandet att bli partiets presschef.

Leif har, med rätta, utpekats som Almedalsveckans fader. När socialdemokratin skulle presentera sitt framtidsprogram år 1979 var programmakarna lämpligt nog utspridda som sommargäster på Gotland.

Ett presseminarium genomfördes därför i Visby i stället för i Stockholm. Det blev mycket lyckat ur publicitetssynpunkt. Resten är historia.

När socialdemokratin förlorade "kärnkraftsvalet" 1976 var Leif först på plats på partihögkvarteret och svarade då i telefonen. Många besvikna väljare sökte tröst men också revansch.

Redan vid första samtalet - som kom från en 90-årig kvinna i Malmö som ville gå med i partiet och även ge ett ekonomiskt bidrag - fick Leif idén om en skapa en "stridsfond". Kampfondsidén var nu född och under resten av den dagen - och kommande dagar - fortsatte Leif med att uppmana folk att skänka pengar till partiet. Tveksamheten var dock stor hos kolleger och partiledning. Men fonden - som numera kallas just Kampfonden - gav redan till årsskiftet 1976/77 över 800 000 och har till dags dato inbringat mera än 75 miljoner kr i stödpengar till partiet.

För detta är den nu 60-åriga gotlandspojken med fina "orgelfingrar", Leif Gustafson, värd att salutera och hurra för på högtidsdagen den 4 juli, när han vid sommarvistet svalkar sig i sjön Båverns fina gös- och kräftfiskevatten.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Krönika </span></span>
Robert Björkenwall
frilansjournalist (som bl a gjort några valrörelser ihop med Leif på Sveavägen 68 i Stockholm)
Läs mer om