Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Glädjens besked

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-04-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Igår var det en lång debatt i Norrköpings kommunfullmäktige. Årsredovisning och bokslut visar kommunens ekonomiska tillstånd, om föregående år blev bättre eller sämre än väntat, samt hur framtidens förutsättningar ter sig. Många var de fullmäktigeledamöter som tog tillfället - vissa fler än både en och två gånger - att kommentera Norrköpings ekonomiska och politiska läge.

<b>Sorgens vecka </b>
Kommunalråd Jan-Olov Johnson som för tillfället ersätter Gunnel Gennebäck inledde med att kommentera detta faktum. Sorgens vecka var uttrycket som användes på arbetarekommunens representantskap i måndags och hans kommentarer igår gick i samma tema.
Desto gladare var redogörelsen för kommunens ekonomi. Jan-Olov Johnson hänvisade till den positiva vårbudgeten som Bosse Ringholm presenterade förra veckan som indirekt påverkar kommunen. Ökade statsbidrag och förbättrade skatteintäkter är två av orsakerna till att Norrköpings prognostiserade underskott har vänts till ett överskott. Istället för att öka låneskulden och tvingas se alla medel användas till räntor och amorteringar, finns det nu ett utrymme för investeringar och nysatsning.

<b>Problem kvarstår</b>
Det går bra för Norrköping, sa Jan-Olov Johnson och lät nästan som statsminister Persson. Det var inte oppositionsråd Jörgen Rundgren sen att påpeka. Om han anser att Göran Persson har anledning att vara nöjd med landets finanser berättade inte Rundgren. Däremot deklarerade han sin skepticism mot Jan-Olov Johnsons altför "glättiga" bild av kommunens ekonomi.
Han fick medhåll av sin partikamrat Jirina Klevstigh (m). Klevstigh var mycket bekymrad över kommunens äldreomsorg. Bekymrad var också Charlotta Andersson (v) som tycker verksamheten tagit stryk av tidigare nedskärningar och att mycket kan bli bättre.
Åsikten att flera områden behöver förstärkningar torde samtliga socialdemokrater hålla med om. Det Jan-Olov Johnson ville betona var dock att alla goda exempel inom verksamheten alltid hamnar i skuggan av bristerna. Utveckling och utvärdering sker hela tiden och det är angeläget att uppmärksamma och tacka de som gör goda insatser varje dag.
Soghra Bahmani (s) tackade särskilt de tjänstemän och politiker som arbetat med skolan och utbildningsfrågor i gymnasienämnden.

<b>Arbete ger tillväxt</b>
Glädjens besked kallade Jan-Olov Johnson gårdagens principbeslut i Holmens styrelse. Bravikens Pappersbruk har chansen att få ännu en pappersmaskin. Det skulle i så fall innebära uppåt 150 nya arbetstillfällen. Högre sysselsättning och sjunkande arbetslöshet är avgörande för kommunens ekonomiska utveckling och minskande bidragsberoende. Arbete ger mindre vanmakt och sysslolöshet, samtidigt som skatteintäkterna ökar. Högre sysselsättning ger mer välfärd. Att fortsätta arbeta mot full sysselsättning är ett av regeringens viktigaste målsättningar. Så även för Norrköping.

<b>NME ger Rotkraft</b>
Den största enskilda orsaken till Norrköpings förbättrade ekonomi härrör sig givetvis från försäljningen av NME. Viktigt är dock att dessa pengar inte används kortsiktigt. Säkrande av pensionerna för kommunens anställda är ett åtagande som tidigare försummats och där kommunen nu kan ta sitt ansvar.

Kommunen beslutade i samband med budgeten för år 2001 att avsätta utgående ränta på optionsbeloppet vid försäljningen av NME för tidsavgränsande projekt. Dessa projekt löper över tre år och samlas under programmet "Rotkraft - att bygga broar till välfärd". Drygt 70 miljoner handlar det om som ska fördelas på projekt i syfte att bryta utanförskapet, förbättra kompetens och utbildningsnivån, samt stärka andelen människor som är fast förankrade på arbetsmarknaden. Kommunstyrelsen ska på onsdag behandla frågor kring detta som kallas "70-miljonsprojektet".
Pengarna från försäljningen av NME kommer alltså invånarna i Norrköping till del på mycket betydelsefulla sätt. Sedan får Bengt Cete från miljöpartiet säga vad han vill.
Läs mer om