Ledare: Finspångsmotion med frågetecken
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Rätten finns redan</b>
Om en förälder begär det så ska skolan lämna skriftlig information i samband med utvecklingssamtalet. Grundskoleförordningen ger redan idag rätten att begära skriftlig information som ett komplement till den muntliga. Även Inge Jacobsson nämner detta i sin motion. Med den kunskapen väcks frågan varför motionen heter "ge möjlighet till skriftliga omdömen i grundskolan". Om Inge Jacobsson känner till att föräldrarna redan har den rättigheten idag, varför ser han behovet att lägga en motion i ärendet till kommunfullmäktige?
<b>Årliga omdömen </b>
Det Inge Jacobsson kräver i sin motion är att Finspångs grundskolor minst en gång per läsår i årskurs 1-7 upprättar skriftliga omdömen om varje elev. Istället för att detta sker när föräldrar känner ett behov så ska skolan per automatik dela ut ett skriftligt omdöme.
Problemet med Jacobssons förslag är att utvecklingssamtalet kan hamna i skuggan av ett papper. Istället för att sitta ner lärare, föräldrar och elev tillsammans så blir det mer fokus på envägskommunikation från skolan och lärarens sida. Utvecklingssamtalet bygger på möjlighet till frågor och följdfrågor, att diskutera det som känns angeläget för de närvarande. Om föräldrar så begär kan alltså redan idag denna information kompletteras med skriftlig information. En rapport från Skolverket visar att både föräldrar och elever är mycket nöjda med utvecklingssamtalen. Om skolorna i Finspång automatiskt delar ut skriftliga omdömen kan utvecklingssamtalen försämras. Föräldrar och elever fokuserar för mycket på det skolan vill berätta på papperet istället för att ställa de frågor som de anser mest angelägna.
<b>Samtal istället för bedömning</b>
Barn i de första skolåren behöver inget papper som beskriver hur deras utveckling i skolan fortskrider. Detta kan de och föräldrarna få veta i de fortlöpande utvecklingssamtalen.
Skriftliga omdömen riskerar att uppfattas som betyg. Ordet omdöme signalerar tydligt vad det handlar om; nämligen att bedöma ett barn. Dessa skriftliga omdömen bör därför förekomma endast restriktivt och då föräldrarna begär detta. Finspångs grundskolor ska inte ge familjen ett sådant per automatik. Utvecklingssamtal fungerar i de flesta fall mycket bra. Utvecklingssamtal är också ett mycket bra ord som beskriver vad det handlar om. Föräldrar, elev och lärare ska gemensamt samtala om barnets skolgång.
<b>Smyga in betyg?</b>
Betygsliknande omdömen är förbjuet i grundskolan. Orsaken till detta är betygens överflödighet då grundskolan är obligatorisk och någon antagningsprövning inte sker. Det finns även en klar majoritetsuppfattning som anser att betyg inverkar negativt på eleven och att barn inte ska bedömas och graderas. Detta ifrågasätter nu alltfler borgerliga politiker. Bland annat har ett par kommuner i Stockholms området ifrågasatt Skolverkets möjlighet att stoppa betyg redan från första klass.
Genom att skriva en motion om skriftliga omdömen till Finspångs kommunfullmäktige så sätter Inge Jacobsson stort fokus på frågan. Risken finns att årliga skriftliga omdömen är ett sätt att successivt införa betyg i grundskolan. Men det kanske Inge Jacobsson inte har någonting emot.