Ledare: Berätta något viktigt för dem, Björn
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Igår åkte kungafamiljen båt och minitåg, gick på museum, samt avslutade dagen med middag på Linköpings slott. Idag ska de gå på ytterligare två museum, åka mer båt, titta på ett vandrarhem, samt plantera varsitt träd.
På ett tema som kommun och näringsliv kunde man ha gjort ett bredare och mer substantiellt program för de nästan 32 timmarna som Östergötland förfogar över statschefen, drottningen och kommande regent.
<b>Mediajippo</b>
Media är en betydelsefull aktör för kungafamiljen och monarkins fortlevnad. Eftersom de aldrig säger någonting intressant så måste de uppmärksammas enbart för sina resor och besök utanför slottets trygga väggar. Ta emot blommor, äta och nicka instämmande är kungafamiljens huvudsakliga uppgifter vad de än medverkar i för något sammanhang. Och le! Glöm aldrig att le. De kungliga har aldrig en dålig dag, lever sig aldrig in i någonting för tydligt och skulle aldrig drömma om att gå utanför känsloyttringsskalan som sträcker sig från måttfullt glad till allvarlig. Överförtjust, hänförd eller skitförbannad lämpar sig inte - precis som sarkasm är helt uteslutet.
Besöket i Östergötland är i vanlig ordning ett mediajippo till gagn för såväl besökare som värd. I detta fall är det främst verksamheten Göta kanal som får välförtjänt uppmärksamhet vilket kan ge turisminkomster och större intresse hos smesterfirande svenskar. För kungafamiljen är det ett besök i raden av nickande och tittande. Folkbladet och resterande länsmedia är givetvis inbjudna att ackreditera sig för dagarnas aktiviteter. Att prata med kungafamiljen, få några kommentarer eller ställa frågor är däremot omöjligt.
<b>Färgstark representant</b>
Någon som får möjlighet att umgås med kungafamiljen och ställa hur många frågor han vill är landshövding Björn Eriksson. Förhoppningsvis har Eriksson, sin vana trogen, tagit chansen att prata mycket och länge med kungen och då framfört de angelägna frågor som på intet sätt belyses av det officiella programmet.
Östergötlands landshövding är en färgstark representant för länet. Socialt begåvad, samt utrustad med god förmåga att med hög stämma fånga lyssnarens uppmärksamhet och intresse för sina åsikter. Landshövdingen är vare sig slätstruken, förutsägbar eller rädd att sticka ut hakan. Dessa egenskaper är en fördel för Östergötland och positiva egenskaper för en landshövding som annars riskerar bli en blek och passiv figur (ungefär som kungen är).
Länets representant har nu haft möjligheten att under två dagar samtala med landets representant. Vare sig kungen eller landshövdingen är demokratiskt valda, även om kungens ämbete är betydligt mer förlegat än länsstyrelsen. Mitt hopp står till att Björn berättade om både fördelar och svårigheter som länets kommuner och näringsliv innehåller. Att Björn Eriksson gör ett bra jobb, tar sitt uppdrag på allvar och kan tala engagerande och väl om länet är jag inte bekymrad över. Frågan är snarare om kungen är intresserad eller förstår.
<b>Tal om Norrköping</b>
Kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping Ulla Petterson Carvalho höll åtminstone ett tal som handlade om någonting annat än ära och heder åt kungens visit. "- Vi har gått från låglönestad på textilindustrins tid till dagens stad med 5.000 studenter på universitets Campus och därifrån många avknoppningar inom den högteknologiska industrin."
Representation och att leda möten är Petterson Carvalho van vid från sitt uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige. Dessa uppgifter ingår också om Ulla Petterson Carvalho är namnet på Norrköpings nya ordförande i kommunstyrelsen.
Ulla är likt Björn en talför person som engagerat tar sitt uppdrag på allvar. Betydelsen av det ska som sagt inte undervärderas. Kanske får Ulla Petterson Carvalho ta emot kungafamiljen under nästa besök i sin roll som kommunalråd.