Ledare: Vad får han säga?
En koalitionsregering mellan fyra borgerliga partier fungerar naturligtvis på ett annorlunda sätt än en traditionell socialdemokratisk regering. Beslutsfattandet blir krångligare när man måste tassa lite på tå inför varje partis värdighet och självbestämmande.Men frågan är om det verkligen är en koalitionsregering som Fredrik Reinfeldt leder?
Statsminister Fredrik Reinfeldt har tagit de moderata statsråden i örat flera gånger den senaste tiden. Men hur gör han när statsråd från övriga partier i koalitionen klantar sig? Här ser han ut att tänka efter lite extra innan han svarar på Göran Perssons fråga.Foto: Scanpix
Foto:
Utöver de avgångna statsråden har Fredrik Reinfeldt vid ett par tillfällen nödgats korrigera sina statsråd. Carl Bildt blev tagen i örat när han ville sparka Lars Danielsson från sin anställning på UD. Mikael Odenberg drev rysskräcken några varv för långt i debatten om gasledningen i Östersjön - Reinfeldt fick nyansera honom.
Såväl de avgångna statsråden som Bildt och Odenberg är moderater. För att använda Maud Olofssons ord så var det därmed också Reinfeldts ansvar att ta hand om de problem som uppkom.
Men säg att jordbruksministern och centerpartisten Eskil Erlandsson far iväg på politiska irrfärder, eller lek med tanken att behovet blir akut av att dämpa skolministern och folkpartisten Jan Björklunds reformiver - vem har då mandatet att träda till handling?
Ska vi ta Maud Olofsson på orden så är det respektive partiledare som har ansvaret för "sina statsråd". Det skulle således inte falla på statsministern att, om det behövs, offentligt kommentera händelser och uttalanden som orsakats av statsråd från de tre övriga regeringspartierna.
Frågan är om statsministern ens får säga något om politiken i de departement där de andra partierna styr?