Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Sahlin sitter med nyckeln

Kraven på ett förändrat och mer effektivt flyktingmottagande kommer nu från flera håll. I går sällade sig organisationen Sveriges kommuner och landsting till skaran av kritiker.

Mona Sahlin har nyckeln för att öppna den svenska arbetsmarknaden. Foto: Patrik Sörquist/Scanpix.

Mona Sahlin har nyckeln för att öppna den svenska arbetsmarknaden. Foto: Patrik Sörquist/Scanpix.

Foto:

Norrköping2007-02-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förbundets ordförande, socialdemokraten Ilmar Reepalu sade så här till Ekoredaktionen:
"Behandla dem på samma sätt som man behandlar personer i ett företag som drabbas av nedläggning. Då kommer helt plötsligt Ams resurser dit: Vad har ni för kunskap, vad har ni för yrken, hur ska vi vidareutbilda er, var ska vi hitta jobb åt er".

Att kommunalråd är kritiska mot statens invandrarpolitik är förvisso ingen nyhet. Men kvirret brukar vanligtvis gälla pengar; kommunerna vill ha mera betalt för att ta emot flyktingar. Gårdagens inlägg var dock mer sammanhängande och systemkritiskt till sin karaktär. Sveriges kommuner och landsting vill att Ams och andra aktörer på arbetsmarknaden ska ta huvudansvaret för mottagandet, vilket Reepalus uttalande ovan är ett tecken på. Ilmar Reepalu hans partivän Lars Isaksson och moderaterna Anders Knape (som snart väljs till ny ordförande i Sveriges kommuner och landsting) och Henrik Hammar har tillsammans tagit fram ett förslag till nytt åtgärdsprogram för flyktingmottagandet.
Utöver deras önskan om att Ams ska ta ett större ansvar är de fyra politikerna också överens om att Svenska för invandrare - Sfi - ska göras om i grunden. Dagens system är ineffektivt och fyrkantigt och hindrar i många fall människor från att snabbt komma ut i arbete. Målet skall vara, säger Ilmar Reepalu till Ekot, att flyktingarna så snabbt som möjligt får ett "funktionellt språk och inte får vänta i kanske flera år innan man säger att nu kan du svenska så bra att vi ska börja titta på vad du kan ha för jobb".
n n Sfi har varit utsatt för hård kritik så länge jag minns. Ändå verkar påfallande lite ha hänt. Får väl se om något kan hända nu när sossar och moderater är överens och dessutom får medhåll av integrationsminister Nyamko Sabuni.

Socialdemokraterna i riksdagen verkar dock inte vara inne på helt samma tankebanor som sina kommunala bröder. Så här sade den ansvarige talesmannen i integrationsfrågor Luciano Astudillo till Ekot i går: "Jag tror att man under asyltiden skulle kunna styra mottagningen mer till vissa kommuner. Medan man väntar på uppehållstillstånd skulle man kunna kommunplaceras på ett speciellt ställe."
"Speciellt ställe" betyder i klartext glesbygdskommuner med mycket natur, mycket lediga lägenheter och mycket få jobb. Modellen har prövats förut med mycket dåligt resultat. Å andra sidan, vilket de fyra kommun/landstingspolitikerna tar upp i sitt åtgärdsprogram, är arbetslösheten också mycket hög hos alla de invandrare som t ex valt att bosätta sig i Södertälje eller Malmö. En del av denna arbetslöshet är emellertid skapad av det otympliga flyktingmottagandet i sig själv. Förverkligas de förslag som politikerna för fram i sitt program ökar chanserna för att fler snabbt kan gå rakt ut i jobb av olika slag.
Förutsatt förstås att de bor och lever i regioner där arbetsmarknaden är dynamisk och växande.
Att deportera flyktingarna till små och glest befolkade arbetslöshetskommuner är därför inte på något sätt en lösning på problemet. Snarare är en sådan politik en del av problemet.
n n Personligen är jag övertygad om att vi obönhörligt rör oss mot någon form av organiserad arbetskraftsinvandring. De kanske 20 000 irakier som väntas till Sverige under 2007 ska inte sättas i förvar ute på vischan någonstans. De ska få maximalt stöd för att så snabbt som möjligt kunna arbeta, studera och därmed starta om sina liv, karriärer och familjer på ett så bra sätt som möjligt.

Det var LO och socialdemokraterna som höll i nycklarna när porten till arbetskraftsinvandring låstes igen för mer än 30 år sedan. Därför är LO:s Wanja Lundby-Wedin och den tillträdande partiledaren för (s) Mona Sahlin nyckelfigurer när porten till den svenska arbetsmarknaden nu måste låsas upp igen på ett humant och vettigt sätt.
Läs mer om