Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Sagt och gjort och på gång i politiken

Widar Andersson om nya och avgående politiker.

Maria Borelius.

Maria Borelius.

Foto:

Norrköping2006-10-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Maria Borelius</b> är f d statsråd. Hon höll ut i åtta dagar. Med tanke på förutsättningarna var det inte så illa pinkat. Hoppas man får leva tills Reinfeldt skriver sina memoarer och berättar hur han tänkte när han valde Borelius som handelsminister. Som utomstående är valet mycket svårt att förstå. Rika och glassiga högerdamer i 50-årsåldern finns det väl ganska gott om i Sverige? Varför välja den politiskt minst erfarna av dem alla?
Medan media i övrigt skjuter in sig på nästa villebråd - Stegö Chilò - vill jag överlämna ett förslag till ny handelsminister: Ulf Dinkelspiel. Han bär, så vitt jag vet, på en tillräcklig air av rik gammelhöger för att kunna fylla luckan efter Borelius. Dessutom kan han handelsfrågorna.

<b>Tobias Billström</b> är statsråd i Reinfeldts regering. Han tillhör moderaternas vägrarfront i tv-licensfrågan. Men Billström har kunnat huka i lä bakom sina två mer utsatta kvinnliga kollegor. Med Borelius borta som vindskydd bör Billström få mer och berättigad uppmärksamhet. Tobias Billström ingick i den stora bekännelsekör av moderater som vittnade om en del av sina synder förra helgen. I förebyggande syfte erkände han då att han gjort privata inköp med sitt riksdagskort.
Men vad är det han har köpt med riksdagens kort?
Var det bara ett enstaka begripligt misstag som man inte behöver bry sig om? Eller var det allvarligare än så? Det vill jag veta.

<b>Carina Hägg </b>är socialdemokratisk riksdagsledamot. Idag tänker Hägg lämna in en KU-anmälan mot Fredrik Reinfeldts sätt att utse statsråd. KU bör inte ta emot denna anmälan. Regeringsbildaren är, enligt grundlagen Regeringsformens 6:e kapitel, fri att utse statsråd som det behagar honom. Riksdagen har å sin sida möjlighet att rikta misstroendevotum mot enskilda statsråd och/eller mot regeringen som helhet. Visst har somliga av Reinfeldts utnämningar förvånat och även upprört människor.
Dumheter - som t ex märkliga statsrådsutnämningar - är emellertid en konstitutionell rättighet.
Inte bara Reinfeldt utan även Carina Hägg borde sända en tacksamhetens tanke till grundlagsfädernas konstitutionella tolerans i detta avseende.

<b>Göran Hägglund</b> är nybliven socialminister. I helgen har han gjort klart att den nya regeringen tänker förändra lagen som förbjuder företag att driva verksamheten vid akutsjukhus. Det gör Hägglund rätt i. Men han får reformera med varsam hand.
Det goda får inte bli det bästas fiende. Å ena sidan bör vi givetvis ha en lagstiftning som likställer driftsformer som är vedertagna och etablerade i samhället. Å andra sidan är vanliga marknadsmekanismer inte helt tillämpliga inom områden som domineras av solidarisk skattefinansiering och behovsstyrda tjänster.
För långt driven kommersialisering kan, precis som byråkratisering, missgynna sjukvårdens effektivitet och patientnytta.

<b>Elisabet Rehn </b>är vänsterledare i Finspång. I helgen kom hon överens med Stig Andersson (s) om att inleda ett regeringssamarbete som inom ett år skall leda till en koalition mellan de båda partierna. Förra gången partierna försökte komma överens sprack det efter något år. Jag hoppas det går bättre nu. Finspång behöver en stabil majoritet som kan driva viktiga utvecklings- och överlevnadsfrågor på ett sansat sätt. Det är ett stort ansvar som vilar på Elisabets och Stigs axlar.
Läs mer om