Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: S i Norrköping får inte slå sig till ro

I går kväll samlades socialdemokraterna i Norrköping för att diskutera varför höstens val gick som det. Det var glest i bänkarna. Kanske en Anja/Anna-effekt eller kanske en illustration av att socialdemokratin - som jag känner den - inte är mycket för att "älta" det som har varit?

Billy Gustavsson och Mårten Ahrnberg diskuterade valförlusten på socialdemokraternas möte igår. Foto: Janne Forsby

Billy Gustavsson och Mårten Ahrnberg diskuterade valförlusten på socialdemokraternas möte igår. Foto: Janne Forsby

Foto:

Norrköping2007-02-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Eller beror kanske ointresset för valanalysgruppens rapport, som låg till underlag för diskussionen på att det trots allt gick ganska bra i valet i Norrköping? Personligen tycker jag att det var smått sensationellt att (s) klarade av att bilda majoritet efter valet.
Sossarna i Norrköping hade det mesta emot sig. En rikstrend som gick borgerlighetens väg, ett katastrofval i landstinget och framgångar för sverigedemokraterna i socialdemokratiska valkretsar, "borde" ha resulterat i en förlust av makten i Norrköping.

Men så blev det inte. Koalitionen mellan (s), (v) och (mp) fick ungefär 4000 fler röster än den borgerliga alliansens partier i kommunen. Att en majoritet trots allt kunde ros hem tyder, mot denna bakgrund på en genuin och stark väljarbas för socialdemokraterna i Norrköping.

Men även starka väljarbaser kan förfalla. Stadens sossar kan ingalunda slå sig till ro. I mina ögon ligger (s) i Norrköping politiskt rätt till. En bra mix av modernitet, omprövning och klassisk solidaritet skapar en bra profil. Företrädarna är pigga och hävdar sig väl i debatterna. Det som nu krävs är en modernisering av partiorganisationen. Nostalgiska önskedrömmar om stora och växande medlemsskaror får inte styra det arbetet. Partiet måste kort sagt skaffa sig kunskaper och resurser för hur stämningar och attityder bland medborgarna skall mätas och observeras. Partiet behöver också nya och fungerande sätt att kommunicera sin profil och sina uppfattningar ut bland väljarna.
Läs mer om