Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Reflexer från förr

På båda sidor den politiska blockgränsen finns vissa ideologiska och tämligen oreflekterade reflexer kvar från svunna tider.
Två för dagen aktuella exempel på detta är dels attityden till statliga företag, dels attityden till privata sjukvårdsföretag.

Mats Odell vann den interna maktkampen mot Maud Olofsson om titeln utförsäljarminstier. Han har skyndsamt tagit fram en lista på statliga företag som skall säljas och ett särskilt kansli har satts upp för att ombesörja försäljningen, skriver Widar Andersson i dagens ledare. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Mats Odell vann den interna maktkampen mot Maud Olofsson om titeln utförsäljarminstier. Han har skyndsamt tagit fram en lista på statliga företag som skall säljas och ett särskilt kansli har satts upp för att ombesörja försäljningen, skriver Widar Andersson i dagens ledare. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Foto:

Norrköping2007-02-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den borgerliga regeringen tycks närmast besatt av att sälja ut statliga företag. Mats Odell vann den interna maktkampen mot Maud Olofsson om titeln Utförsäljarminister. Han har skyndsamt tagit fram en lista på statliga företag som skall säljas och ett särskilt kansli har satts upp för att ombesörja försäljningen. Den borgerliga, ideologiska reflexen är att statliga företag snedvrider konkurrensen och att de därför är en styggelse i marknadsekonomiska sammanhang. Såsom för stunden varande innehavare av staten tycks Odell och hans kollegor inte ägna en tanke åt att statliga företag ibland påverkar konkurrensen på ett för medborgarna och marknaden sunt sätt. Statliga företag kanske t o m vässar konkurrensen ibland och håller t ex privata bankoligopol stången. Men på detta område tycks borgerligheten ha en blind fläck. De slår på reptilhjärnan och utgår från primitiva impulser; stat är lika med dåligt och privat är lika med bra.

Den borgerliga regeringen har fattat beslut om att avveckla den gamla regeringens stopplag mot privat drift av akutsjukhus. I denna fråga är det socialdemokratin som låter sig styras av ryggmärgsreflexer från ja...jag vet inte när. På ett alltmer krystat sätt försöker (s) leda i bevis hur fruktansvärt eländigt det kommer att bli om privata företag tar ansvar för sjukvårdsproduktionen.

Sansade bedömningar från de flesta landsting och berörda fackförbund ger däremot en helt annan bild av den privata driftens effekter. Landstingsskatten drar in väldigt mycket pengar till sjukvården. Självklart finns det utrymme för ett bättre och effektivare utnyttjande av alla dessa skattepengar. Tjänsteföretag som lever i symbios med kundinriktning, goda resultat och ekonomisk vinst kan i många fall vara precis vad vårdproduktionen behöver.
Statliga företag och privata sjukvårdsföretag borde ha tjänat ut som ideologiska markörer. Det är snart bara små grupper av ärkeborgare och ärkesossar som tycker att det är viktigt att bråka om sådana saker.
Läs mer om