Ledare: Nya vindar inom s
Margot är ju sosse och hon vill självklart göra en insats för partiet". Ungefär så föll orden när Mona Sahlin, i Ekots lördagsintervju, beskrev hur hon såg på det kommande samarbetet med EU - kommissionären Margot Wallström.
Mona Sahlin och Margot Wallström skulle bli ett svårslaget team i valet 2010. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Foto:
Mona och Margot kan bli ett framgångsrikt svar på många socialdemokraters böner om ett mer delat ledarskap i partiet. De representerar intuitiv och intellektuell intelligens i skön förening, samtidigt som de är vassa och rappa i debatten.
De har båda erfarenheten av att ha varit unga och i viss mån exploaterade politiska stjärnskott. Bägge två vet också hur det känns att stiga av politiken. Margot Wallström lämnade medvetet och planerat, Mona Sahlin av tillfälligheternas tvång. Än viktigare är att såväl Sahlin som Wallström vet hur det är att komma igen och att komma tillbaks i politiken.
Framtiden får visa hur samarbetet kommer att utvecklas. Det är som bekant lättare att säga tulipanaros än att göra en. Taktiskt är det hur som helst mycket begåvat av Mona Sahlin att så tydligt knyta an till den person som i det socialdemokratiska förhandssnacket var den mest önskade efterträdaren till Göran Persson.
Under Eko-intervjun i övrigt framstod Mona Sahlin som en vanlig och klok men samtidigt ovanlig socialdemokrat.
Vanlig och klok i sitt försvar för stabila och sunda statsfinanser. Vanlig och klok i sin reformistiskt präglade och avvaktande hållning till att redan nu lämna besked om hur socialdemokratin skall förhålla sig till A-kassor, skatter och arbetsmarknaden i en avlägsen valrörelse.
"Vänta och se" är ett reformistiskt credo som bygger på insikten om att väldigt många beslut liksom "fattar sig själva" när tiden väl är mogen. Det mesta talar för att det inte finns så många alternativa förhållningssätt för socialdemokratin när det väl drar ihop sig till att skriva ett program för valet 2010.
Sahlin är ovanlig i sitt starka engagemang för människor och händelser i samhällets marginaler. Det hedersrelaterade våldet och homosexuellas möjlighet att adoptera barn var två exempel som hän själv tog upp i intervjun med Ekoredaktionen. Frågor av det slaget är samtidigt exempel på politikområden som den traditionella socialdemokratiska valmanskåren inte rankar särskilt högt.
Med den erfarenhet som Mona Sahlin besitter är hon givetvis mycket medveten om att för majoriteten marginella frågor aldrig kan bli huvudfrågor för socialdemokratin. Som markörer för ett äkta engagemang som inte blundar för ofullkomligheter på välfärdsstatens bakgårdar är hennes ställningstaganden emellertid en stor tillgång.
Det märks också att Mona Sahlin gärna vill lotsa klimatpolitiken in till den socialdemokratiska hemmahamnen. Margot Wallström är helgjuten som klimatpolitisk talesperson i sossarnas partiledning.
Mona och Margot skulle bli ett svårslaget team i valet 2010.