Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Lyssna, Mona

Medlemsantalet i SAP - Sveriges största parti - sjunker stadigt. Partiet räknar in ungefär 120 000 medlemmar - mot drygt en miljon för några decennier sedan. Tendensen är ännu tydligare inom ungdomspolitiken.

Partiet tappar medlemmar - en tuff sits för Mona Sahlin. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Partiet tappar medlemmar - en tuff sits för Mona Sahlin. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-03-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialdemokratiska SSU rapporterade nyligen 4 300 medlemmar, vilket skall jämföras med cirka 60-70 000 på 1960-talet.
På många sätt är utvecklingen logisk. Det gamla samhällets behov av masspartier finns inte längre. Massmedia har tagit över de forna masspartiernas informations- och kunskapsgivande roll och det offentliga utbildningsväsendet når numera ut till så gott som varje avlägsen utby. Utbudet av sociala mötesplatser och fritidsaktiviteter är oöverskådligt stort. Samtidigt har politiken professionaliserats; skaran av kommunala förtroendemän har mer än halverats. På det rikspolitiska planet påminner partierna mer om kommunikationsföretag än om huvudkontor för folkrörelser.

Den nyvalda partiledaren Mona Sahlin väcker stora interna förhoppningar om att "folkrörelsedemokratin" skall syresättas under hennes ledarskap. Med sin rundresa till alla partidistrikt markerade hon - för att tala med Tage Erlander - sin vilja att "lyssna på rörelsen".
Men som sagt - det finns inte så mycket rörelse att lyssna till längre. Medlemmarna utgör inte ens 10 procent av valmanskåren. Risken är därför påtaglig att de aktiva socialdemokraterna inte längre är särskilt representativa för väljarna. Ett för ensidigt lyssnande på de egna medlemmarna kan sålunda leda till att partiet navigerar helt fel.
Att ha många och aktiva medlemmar är likafullt en stor fördel för (s). Många medlemmar innebär många känselspröt ut i samhället. Dörrknackning och andra uppsökande insatser, kan bedrivas mer effektivt om man kan mönstra många, frivilliga medlemmar till uppdragen.
Mona Sahlin är ingen nostalgiker när det gäller partiets arbetsformer.

Hon vill ha en modern organisation som lyssnar mer utåt än inåt. För att lyckas måste hon emellertid ha medlemmarna med sig. Lyssnar partiet på Mona så kan (s) bli mycket bättre på att lyssna på folket. Med andra ord; demokratin och det folkliga inflytandet på politiken kan komma att förstärkas av att det stora partiet inte längre är sig själv nog.
Läs mer om