Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Historiskt förnyel(s)e

De uppenbara fysiska skillnaderna mellan den gamle och den nya - könet och ca 50 kilo - kan möjligen spela mig ett spratt. Men min dominerande känsla när jag lämnade Mona Sahlins presskonferens i Stockholm igår var hur som helst att socialdemokratin nu kommer att förändras och förnyas.

När Göran Persson lämnar över stafettpinnen till Mona Sahlin kommer socialdemokratin garanterat att förändras och förnyas, enlingt Widar Andersson. Foto: Scanpix

När Göran Persson lämnar över stafettpinnen till Mona Sahlin kommer socialdemokratin garanterat att förändras och förnyas, enlingt Widar Andersson. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2007-01-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att så sker är naturligtvis inte något ovanligt - ett parti som suttit i regeringar nästan oavbrutet mellan 1932 och 2006 har förändrats och förnyats många gånger. Men socialdemokratin brukar annars alltid försöka maskera förnyelseprocessen och anpassningen till de ständigt nya tiderna. Det anses vara maktpolitiskt klokt att i alla lägen hävda att dagens politik och dagens socialdemokrati är precis som gårdagens. Att betona förändringar bedöms inom partiet kunna skrämma bort gamla väljare utan att man därför nödvändigtvis vinner några nya.
Jag kan faktiskt bara påminna mig två tydliga brott från denna vedertagna maktdoktrin. Den första gången var EU-omröstningen 1994. Partiet önskade ingen folkomröstning. Det var borgerligheten och Bildt som tvingade (s) att gilla läget. Omröstningen var en svår prövning för socialdemokratin, en stor del av partiet var av hävd EU-negativt. Den stora valsegern 1994 och fina kampanjinsatser från inte minst Ingvar Carlsson, Marit Paulsen, fackliga ledare och Mona Sahlin gjorde dock att JA - segern mirakulöst nog kunde räknas hem.
Det andra tillfället av öppen förnyelse inom socialdemokratin upplevde jag igår på Mona Sahlins presskonferens. Den klassiska trollformeln "Ny ledare men samma politik" går inte att använda. Det är nämligen uppenbart att Mona Sahlin står för något annorlunda och delvis nytt i den socialdemokratiska ledningen. Mona Sahlin, valberedningen och socialdemokratins spindoktorer har bestämt sig för att det inte är någon idé att försöka mörka förändringen denna gång. Mona har en unik historia med sig i bagaget. I mina ögon gjorde hon därför helt rätt när hon i går presenterade en ansats till politisk prioriteringslista som var full av självkritik och förnyelse. I klimatpolitiken såg hon behov av en ny mix av personligt och offentligt ansvar. Hon talade om behovet av en ny arbetsmarknadspolitik som verkligen hjälper människor tillbaka till jobb, hon talade om en ny jobbpolitik där en modern A-kassa skall vara en integrerad del och inte ett bidrag vid sidan om. Hon talade om att socialdemokratin ska bli mer nyfiken på företagare och entreprenörer och deras drivkrafter När hörde man senast en ledande sosse i oträngt läge tala om sådana saker?!
Det Mona Sahlin talade om på presskonferensen i går är egentligen inte några främmande fåglar inom socialdemokratin. Oavsett vem som hade blivit föreslagen som ny ledare hade socialdemokratin behövt genomföra ungefär de anpassningar och förändringar av sin politik som Mona Sahlin står för. Förändringarna i omvärlden och de nya moderaternas framtoning och reformer tvingar fram nya positioner och ståndpunkter i många frågor. Så är det bara.
Det historiska, annorlunda och djärva med valet av Mona Sahlin är att förnyelsen lyfts fram i ljuset som aldrig förr. Socialdemokratin kommer inte längre att göra som den nästan alltid gjort d v s "låta precis som vanligt medan man gör det som måste göras i det tysta".
Mona låter inte precis som socialdemokratin alltid låtit.
Det är djärvt och skoj att partiet nu är överens om att välja henne till ordförande på kongressen i mars.
Läs mer om