Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Hägglunds förslag skall granskas - inte förkastas

"Svek", kallar skuggsocialminister Mona Sahlin, i bakgrunden, socialminister Göran Hägglunds nya förslag. Widar Andersson håller inte med. Ska den offentliga sjukvården bestå så krävs väsentligt förbättrad tillgänglighet till vården, menar han.Foto: Scanpix/arkiv

"Svek", kallar skuggsocialminister Mona Sahlin, i bakgrunden, socialminister Göran Hägglunds nya förslag. Widar Andersson håller inte med. Ska den offentliga sjukvården bestå så krävs väsentligt förbättrad tillgänglighet till vården, menar han.Foto: Scanpix/arkiv

Foto:

Norrköping2006-12-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialminister Göran Hägglund presenterade i går regeringens förslag för hur stopplagarna inom hälso- och sjukvården skall avvecklas. Hägglund vill öppna upp för vinstsyftande företag som entreprenörer inom alla delar av sjukvården, han och regeringen vill ta bort förbudet mot att blanda offentliga och privata pengar i finansieringen av sjukhusen. Socialministern vill dessutom häva den lagstiftning som idag reglerar att landstingen måste driva minst ett sjukhus i egen regi.

Mona Sahlin är skuggsocialminister och socialdemokrat. Sahlin har i en inledande kommentar dömt ut Hägglunds förslag. Hon kallar det för "svek", hon pekar på att skattepengar nu kommer att gå till aktieägarnas vinster istället för till sjukvården och hon varnar för att den behovsstyrda sjukvården kommer att ersättas av en vård som styrs av patientens betalningsförmåga.
Sådan är oppositionens roll; granska, kritisera, ibland överdriva och dramatisera. Inget fel i det. Tvärtom.Hägglunds förslag behöver granskas. Reformering av gamla monopol och invanda strukturer är grannlaga och svåra uppgifter. Det finns en stor risk för oönskade och negativa överraskningar.
Men det finns också behov av eftertanke och nytanke. Socialdemokratin har starka skäl att bidra till att svensk sjukvård blir mer brukarstyrd.
Svensk sjukvårds stora problem är bristande tillgänglighet. De landstingsskatter vi betalar överstiger för de allra flesta de privata försäkringspremier som folk betalar i andra länder med andra finansieringssystem. En person som tjänar 20 000 i månaden betalar ungefär 20 000 kr/år i skatt till sjukvården. Mot denna bakgrund är det inte acceptabelt med sådana brister i tillgänglighet som vi har idag.
Människor skall inte gå och vänta i månader på somatiska och psykiatriska åtgärder som har bedömts vara medicinskt nödvändiga.
Därför är det bra att de delvis tramsiga och överideologiska hinder för privata företag som den förra regeringen lade ut i sjukvårdsterrängen nu plockas bort. Mellan skål och vägg är det också få i den forna regeringskretsen som benhårt torde försvara den gamla politiken på detta område. Stora delar av sjukvårdsproduktionen lämpar sig faktiskt mycket bra för kund/brukarorienterad styrning och för konkurrensutsatta utförare.
Genom att kombinera ökade möjligheter för patienternas fria val mellan producenterna skapas också förutsättningar för nytänkande och innovativa sjukvårdsföretags verksamhet.
Socialdemokraterna bör därför i huvudsak bejaka de förslag till förändringar som Hägglund nu skickar ut på remiss. Inte på en gång, och inte rakt av och inte utan en kritisk granskning, oppositionen måste ju fylla sin viktiga uppgift. Men vid ett eventuellt regeringsskifte 2010 bör Hägglunds reform - om den nu genomförs på ett vettigt och balanserat sätt - vara en av de saker som (s) låter vara som de är
Ett mycket starkt argument för socialdemokraterna är vår samhällsmodells behov av fördelningspolitiska system som fungerar väl för den fattige samtidigt som det är bra för tjänstemannen, byggnadsarbetaren och småföretagaren. Skall den offentliga sjukvården bestå och även i framtiden kunna betalas med det arbetande folkets skatter så krävs väsentligt förbättrad tillgänglighet till vården. Och då behövs lättrörliga, effektiva och kund/brukarorienterade företag som partners.
Läs mer om