Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Freud och Fredrik

Statsminister Fredrik Reinfeldt under en frågestund i riksdagen.  Foto: Scanpix/arkiv

Statsminister Fredrik Reinfeldt under en frågestund i riksdagen. Foto: Scanpix/arkiv

Foto:

Norrköping2006-12-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade nyligen det tyska lastbilsföretaget MAN: s försök att ta över Scania. Jag hajade till när jag lyssnade på vad han hade att säga. Menade han vad han sa? I sammanfattning var Reinfeldts budskap att han i hjärtat önskade att Scania skulle fortsätta vara svenskt, eftersom han trodde att det var vad de flesta svenskar också önskade. Det lät som en felsägning i mina öron. Var verkligen hans främsta argument för sin åsikt att han trodde att många andra hade samma åsikt?

En felsägning kan ibland vara bara en lapsus; inget att bry sig om. Men en felsägning kan också vara freudiansk till sin karaktär. En freudiansk felsägning sägs avslöja felsägarens innersta och egentliga mening.
Min spekulation är att Reinfeldts yttrande - jag hörde det i en sändning från Aktuellt i SVT - var just en freudiansk felsägning. En fundamental del av de nya moderaternas koncept är nämligen att kommunicera de åsikter som man i sina opinionsmätningar har funnit vara mest populära hos "vanligt folk".
Men den moderata strategin brukar inte avtäckas så öppet som Reinfeldt gjorde i intervjun med Aktuellt. I sak är det ju faktiskt inte särskilt övertygande med en ledare som säger till medborgarna att "jag har den här åsikten eftersom jag tror att de flesta av er också har den åsikten". Det är naturligtvis inget fel i sig med en statsminister som försöker hitta politiska positioner som är i samklang med samhällets majoritetsuppfattningar. Tvärtom kan man ju hävda att sådant manövrerande är demokratins fundament och djupaste mening. Men det som skiljer en statsminister från de flesta av oss är att han leder en regering som kan påverka utvecklingen genom den politik man bestämmer sig för att föra. I det här fallet kommer inte regeringen Reinfeldt att lägga två strån i kors för att ha kvar Scania som svenskt bolag. Det finns i själva verket ingenting som regeringen kan göra. Reinfeldt vet att företag säljs och köps från och till Sverige av en mängd olika orsaker som oftast inte har ett dugg med regeringars politik att göra. Men genom att "hoppas" i sitt hjärta att Scania skall förbli svenskt ger han sken av att regeringen faktiskt gör något för att det också ska bli så.
Men det kommer de inte att göra.
För att dölja detta säger de vad de tror att de flesta vill höra.
Vi kan tacka Freud för att Reinfeldt sa som det var i Aktuellt; jag hoppas eftersom ni hoppas.
Läs mer om