Ledare: Facket måste våga tänka nytt
I dag demonstrerar stora delar av fackföreningsrörelsen mot försämringarna av a-kassan. Avgiftshöjningen till a-kassan och den borttagna avdragsrätten för fackavgiften kan innebära påfrestningar för fackförbunden.
Fackens fackeltåg. Så här såg det ut den 16 november när fackförbunden LO och Kommunal ordnade fackeltåg i Norrköping mot försämringar i a-kassan. I dag hålls nya manifestationer på flera håll i landet. Foto Andreas Skogh
Foto:
Skattesänkningarna är större än avgiftshöjningen för dessa grupper. Men för många som inte jobbar heltid kan höjningarna bli kännbara och lusten att spara in på fackavgiften kan därför vara starkare bland dessa löntagare.
Å andra sidan vore det illa om fackförbunden blir alltför defensiva och räddhågsna. I ett pressat läge gäller det att verkligen visa framfötterna. Anar vi en hårdare arbetsmarknad och en svagare löneutveckling i förlängningen av den borgerliga regimen så förstärks faktiskt skälen att engagera sig fackligt.
Fackförbunden måste också bli bättre på att motivera människor att bli medlemmar. Vad får den enskilde medlemmen för de hundralappar man betalar? Vad kan det stora kollektivets styrka och solidaritet betyda i utsatta lägen? Vilka förmåner får jag som facklig medlem?
Kanske måste också fackförbunden se över möjligheten att rationalisera sina verksamheter, samverka mer och bli mer effektiva i syfte att kunna sänka medlemsavgifterna?
Hand i hand med protesterna mot det man upplever vara orättfärdigt måste det också finnas plats och tid för nytänkande som kan leda till en fortsatt stark ställning för fackföreningsrörelsen i Sverige.