Ledare: En smaksak
Medarbetarna på Finspångs Närsjukvård och Dagkirurgi diskuterar för- och nackdelar med olika driftsformer. Skall man fortsätta som nu, med landstinget som huvudman, eller skall någon av verksamheterna istället drivas i aktiebolagsform?
Aktiebolag eller inte av dagkirurgin - och Närsjuksvården - i Finspång? Widar Andersson tycker det är en smaksak - så länge det inte blir ett tvångsäktenskap. För de brukar sluta illa... Foto: Robert Svensson.
Foto:
Det speciella med bolag av den sort som nu diskuteras i Finspång är att bolaget, i vart fall initialt, kommer att ha landstinget som sin enda kund. Att sätta dagkirurgin på bolag, utan ett långsiktigt avtal med landstinget i ryggen, är därför inte att rekommendera.
Å andra sidan innebär givetvis inte heller fortsatt landstingsdrift att dessa kirurgitjänster och arbetstillfällen är tryggade för evig tid i Finspång. Enligt samstämmiga källor finns det en viss överproduktion av dagkirurgi i Östergötland. Oavsett driftsform finns det således hot och risker i dagkirurgins omvärld.
n n På kort sikt kanske Vrinnevilistan och Marie Morell har svårt att blunda för sina vallöften om sjukvården i Finspång. Det skulle möjligen tala för att det är säkrare att stanna kvar i landstinget.
Å andra sidan kan ett bolag, om det kan knoppa av med ett flerårigt landstingsavtal i kassaskåpet och med drivna entreprenörer i ledningen, på ett mer lätt- och snabbfotat sätt försöka ragga nya kunder i omgivande städer, landsting och kommande regioner.
Med Närsjukvården förhåller det sig annorlunda. Det är s a s svårt att tänka sig att Finspångs Närsjukvård kan bedrivas någon annanstans än i Finspång. Verksamheten som sådan, oavsett driftsform, kommer inom överskådlig tid att vara kvar på orten.
Valet av driftsform är i Närsjukvårdens fall därför mer av en smaksak. Vill man pröva något nytt, bli mera självständiga, få ett större ansvar och vill man ha chansen till mer frihet så bör man definitivt prova på. Den privata driftsformen och intresset av att den egna verksamheten går med överskott, sätter starkt fokus på produktivitet, på kund/patientbemötandet och på ett effektivt patientflöde.
Grundläggande för varje form av bolagsbildning och risktagande är givetvis att det är frivilligt. Det är orealistiskt att tänka sig att alla medarbetare blir delägare i de eventuella vårdbolagen i Finspång. De är bara de som verkligen vill och som är beredda på slitet och hundgörat som ens skall överväga att gå med. Ingen minsta antydan till tvång eller hårt tryck på övriga medarbetare får förekomma.
n n Bolag som bildas av tvång brukar sluta på samma sätt som tvångsäktenskap.