Ledare: Direktörer retar sig på moderaternas politik
Kollektivavtalen är extra aktuella just nu. I veckan inleds en prövning i EG - domstolen angående konflikten i Vaxholm. Just nu pågår en omtalad facklig blockad mot en salladsbar i Göteborg där ägaren inte vill teckna avtal. Och i lördags gav arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin sitt oreserverade stöd för den svenska arbetsmarkandens regler.
Sven Otto Littorin, arbetsmarknadsminister (m) har fått möta mycket spott och spe för att han stöder arbetsmarknadens regler. Foto: Sven-Erik Sjöberg / SCANPIX
Foto:
Skulle kollektivavtalen - som reglerar löner, försäkringar, arbetstider, mm - vara frivilliga skulle staten behöva gå in med betydligt mer tvingande lagar än vad som finns idag.
I den svenska modellen tar arbetsmarknadens parter det ansvaret som staten har i många andra länder. De positiva effekterna är stora. Det är relativt ovanligt med långa och dyra konflikter på arbetsmarknaden, oseriösa och människoexploaterande företag upptäcks lätt och osund konkurrens från lönedumpande företag får möta hårt motstånd.
Littorin får möta mycket spott och spe från borgerliga traditionalister. Moderaternas förnyelse av sina arbetsmarknadspolitiska positioner retar direktörerna på Svenskt näringsliv och ideologerna på Svenskans ledarsida och hos Timbro. Även internt i regeringen får Littorin kritik. Näringsminister Maud Olofsson har givit sitt principiella stöd till ungliberalen och riksdagsmannen Fredrick Federley (c) som dömt ut fackens blockad i Göteborg som ?maffiametoder." Sprickan mellan centerns nyliberaler och moderaternas modesta förnyare blir alltmer uppenbar. Jag hoppas att Littorin förmår att hålla fast vid sin linje. Jag vet att han starkt stöd hos de allra flesta seriösa arbetsgivare och arbetsgivarförbund. Utan kollektivavtal skulle det vara mycket krångligare och mycket dyrare att driva företag med anställda i Sverige. Jag hoppas också att de modesta och kloka krafterna inom fackföreningsrörelsen kan hålla hetsporrarna och strejkromantikerna i strama tyglar under vårens avtalsrörelser. Parterna på arbetsmarknaden har ett gemensamt ansvar för fortsatt sans och balans.